Eco Wood House in El Cabanyal

Eco Wood House in El Cabanyal

Architect
Fernando Olba Arquitectura + urbanismo
Location
Valencia, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Mariela Apollonio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingDelta Light
Wood Doors & WindowsCARINBISA
Clay panelsecoclay
Porcelanic TilesInalco
Floors: Natural Ash TreePavireli
KitchenSantos

Product Spec Sheet
Interior lighting
Wood Doors & Windows
Clay panels
by ecoclay
Porcelanic Tiles
by Inalco
Floors: Natural Ash Tree
Kitchen
by Santos

Eco Wood House in El Cabanyal

Fernando Olba Arquitectura + urbanismo as Project designer

Construction of a new two-storey house in the old fishermen neighbourhood of El Cabanyal in Valencia. The dwelling is built in the space left by the demolition of an old semi-barraca (Old vernacular construction linked to the orchards surrounding Valencia, made out of bricks, wood and straw roofs). The urban fabric of El Cabanyal suffered from many years of political attempts to try to destroy it in order to build new taller houses out of the result of opening up a new 50 meter wide avenue through the neighbourhood. A very strong citizen organization managed to stop it altogether with the new city left government.

The site has a width of 3,20m by 18 m of length with a double entrance from parallel streets. The urban fabric dates from the early XIX century where the original barracas, aligned next to each other parallel to the sea, have progressively been substituted by new houses following the E-W orientation. The challenge to design in such a narrow site had necessarily to consider a central courtyard as well as a tridimensional section.

The house consists of 2 independent volumes of different height connected by a wooden walkway and staircase placed in an open sky central patio to guarantee cross ventilation and natural light, a characteristic of Mediterranean popular housing. The lower level contains the day program open both to the street and patio whilst the upper levels are kept for more private use as well as the studio and terrace. The walkway between both sides of the house becomes a place to be more than a functional element, The wooden strips used to build the staircase are made of ash tree, the same wood is use to make the boats from the nearby Albufera lake.

Designed with sustainable Architecture criteria, the house is built with light weight timber frame for slabs and façades supported by a steel structure due to site constraints, natural cork insulation and clay panels on the party walls and lime mortar on the exterior to keep the house breathing to control humidity. We used a proper External Thermal Insulation Composite System made out of 80mm cork panels to wrap the house to get all the benefits of a green building including aerothermal energy for heating water.

We looked to lower CO2 emissions whilst keeping connected with tradition and the memory of the Place.

 

Material Used:
1. Facade cladding: ETICS SYSTEM: LIME MORTAR (KERAKOLL BIOCALCE + 80mm CORK PANELS (AMORIM – SOCYR)

2. Flooring: 
GF: PORCELANIC TILES (INALCO - PROGETTI)
FLOORS: NATURAL ASH TREE (KIDER – PAVIRELI)

3. Wood Doors & Windows: CARINBISA
4. Inner clay panels: ECOCLAY
5. Roofing: CERAMIC TILES + CORK + EPDM - SOCYR
6. Lighting: DELTA LIGHT
7. Interior furniture: KITCHEN: SANTOS

This story is available in multiple languages
Project Credits
Guerrilla Games studio
next project

Guerrilla Games studio

Offices
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2020
View Project