EDP - Edifício Administrativo

EDP - Edifício Administrativo

Architect
Regino Cruz Arquitectos
Location
Leiria, Portugal | View Map
Project Year
2015
Category
Offices
Fernando Guerra | FG+SG

EDP - Edifício Administrativo

Regino Cruz Arquitectos as Architects

The biggest energy company in Portugal (EDP) took us the challenge to conceive their office building in Leiria, at a downhill plot of land. We took particular interest in a pleasant grove among the industrial surrounding. The solution consisted in relocating the construction towards the grove, turning that landscape into an engaging one, allowing our project to act as the bridge Nature – Civilization.

 

Featuring a rectangular floor plan, the building deliberately resembles the centipede and its design allows both its purposes to work apart.

 

On the one hand, we have the EDP Leiria. With an administrative function, the main entrance faces East, heading up to a corridor and a hall. The corridor leads us to the open space office, allowing the staff to settle in to both landscapes – East and West of their work environment. In its South-West corner, a stairway takes us directly outside into the grove for a picnic lunch, a walk or a private phone call. In the hall we can see a tunnel and a spiral staircase. The first consists of a neutral shape leading to a contrastingly bright glassbox room, designed for brainstorming and meetings. Being an independent body, it has a serene vibe and wears the grove’s camouflage as privacy. The spiral staircase takes us to the staff’s lower ground floor. Changing rooms can be found on one side and on the other, there is a resting area with scullery and a staff door leading to the car park through the legs of the arthropod.

 

On the other hand, we have the EDP Sãvida Clinic. Since the very beginning, it was the client’s wish to have a health facility by their administrative building. Aimed for the staff and their families, it operates independently. The clinic has its own access through a bridge on the North-West side of the construction, allowing it a separate function. Taking advantage of the natural light, the clean cut interior extends from the reception and waiting room through to the doctors’ offices, sustaining a strong connection with the trees, invariably.

Project Credits
Product Spec Sheet

K house
next project

K house

Private Houses
Herut, Israel - Build completed in 2018
View Project