EF – Education First

EF – Education First

Architect
Wingårdhs Arkitektkontor AB

Wilson Architects
Location
Cambridge, MA, USA | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
Anton Grassl
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Revolving DoorsStanley Access Technologies
Rush Series 1500
Access FlooringTate Inc
ConCore® 1000
ManufacturersViracon
VNE-163
TilesFlorim Ceramiche
CeilingEcophon Focus Ds

Product Spec Sheet
Revolving Doors
Rush Series 1500 by Stanley Access Technologies
Access Flooring
ConCore® 1000 by Tate Inc
Manufacturers
VNE-163 by Viracon
Tiles
Ceiling

EF – Education First

Wingårdhs Arkitektkontor AB as Architects

The North Point area was a bustling harbor in colonial time, but it was dealt a raw deal during the 20th century. It found itself caught between the original Charles River Dam from 1910 and the new one from 1978, a ”Lost Half Mile” cut off by infrastructure from both harbor and city fabric. It was an overlooked mess in a prime location when EF’s pioneers arrived in 1997 to build its first building at 1 Education Street. Now the iconic Zakim Bridge and the North Point Park have been built, and EF finally came full circle as their centerpiece project opened in October 2014 in a very different North Point.

photo_credit Anton Grassl
Anton Grassl

The program basically requested 300 000 s/f office building with shipping and loading and about 150 indoors parking spaces. But the brief went far beyond that. The client, EF Education First, is a private Swedish company that operates language schools and offers educational travel experiences and cultural exchange programs worldwide. Its hallmark is all about adventure, freshness and outside-the-box, and it’s characterized by its young and enthusiastic staff. Its business is growing fast, despite a lack of general recognition among many US travelers. Their return to North Point meant that certain exposure was guaranteed from the location. The clear aim was to make the most of this opportunity to define and communicate the brand both to the general public and to its own people. To create a very integrated relation to the North Point Park was both a means and an end in the process, since EF is a vital part of the North Point success story.

photo_credit Anton Grassl
Anton Grassl

To capitalize on the extraordinary panoramic views, a glazed atrium was located towards the river and the Boston skyline. All flows were designed to pass through this atrium, to make it a shared and constant reference. Generous social arenas were distributed all around the 150 feet high atrium, from the entrance by the park to the top floor, all part of the same relaxed and welcoming spatial spine. The typical solid core of US high-rises was broken up into a ”distributed core” that initially caused concern from the developer, but was crucial to get the sense that all floor plates were flowing into the atrium from many directions. The abundance of sightlines through this space now creates an extreme sense of togetherness.

photo_credit Anton Grassl
Anton Grassl

To merge the building with the public park, the ground floor was to have a public restaurant. The allowed average floor plate area was too small to fit in a restaurant next to the necessary back-of-house functions, so the ground floor had to be bigger than the others. The design solution was to have the atrium appear in the façade as a glazed cascade starting at the roof, gradually extending the space outwards, to spill out over the ground floor lobby and restaurant in a single exciting move. The “Waterfall Building” next to the Charles began to take shape.

photo_credit Anton Grassl
Anton Grassl

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More