El Vergel Roman Villa

El Vergel Roman Villa

Architect
LAB/PAP
Location
05350 San Pedro del Arroyo, Ávila, Spain
Project Year
2019
Category
Warehouses
Álvaro Viera

El Vergel Roman Villa

LAB/PAP as Architects

The Roman Villa of El Vergel is located on the outskirts of the town of San Pedro del Arroyo, Ávila. It is a set of large dimensions, excavated only partially, which houses several mosaics of great value. The town is partially buried under the parish church of San Pedro Apóstol and the cemetery, which complicates its recovery and enhancement.

 

The intervention in the Roman Villa has been planned in phases, based on a design strategy that consists of the construction of a walkway that generates the journey through the interior of the villa, which can be connected to different pavilions, built separately, protecting the mosaics independently. In this way the construction of a large nave that covers the entire village is avoided, in favor of sustainability and the presence of the villa in the landscape.

 

In Phase I, the perimeter fencing of the village was made using micro-perforated corrugated sheet. In Phase II, the general access to the villa and the complete footbridge that allows the accessible route through the interior of the villa have been built. The walkway has been made using modular elements of prefabricated concrete, which allow reversibility and ensure durability and absence of maintenance. In Phase III, the first two pavilions have been built: a Visitors' Pavilion, with a reception and exhibition area that partially occupies the baths space of the villa, with a large glazed aperture that reproduces the original width of the pool door; the rest of the pavilion shelters two of the first mosaics; the second pavilion completely protects the mosaic of Meleagro, in whose central scene the mythological hero appears killing the boar of Calidón.

 

The pavilions not only protect and shelter the archaeological remains, but also "complete", in a certain sense, the ruin, giving more information to the visitor when recovering the interior space of the rooms. To do this, it has been built a double façade that reproduces the interior and exterior faces of the old Roman wall, as well as its original thickness: the outer face is made by the same corrugated micro-perforated sheet of the fence, while the inner face is a continuous u-glass wall. Between the two sides is the steel structure; that rests on precast modular concrete elements, which are located on the looting of the original Roman wall. Finally, the diffuse light and the formal abstraction of these spaces allow establishing a critical distance between the modern room and the original Roman room, while inviting the visitor to experience these fragments of the villa as they really were: interior rooms. In this way the visitor passes, during the visit, from outside to inside, but without ever losing the sense of the location of the villa in the landscape.


Material Used:

1. Steel structure

2. Prefabricated reinforced concrete wall

3. Pavement of prefabricated reinforced concrete slabs

4. U-Glass interior enclosure

5. External enclosure of corrugated perforated sheet

6. Sandwich cover with sheet metal finish

7. Railing of galvanized steel type T profiles

Share or Add El Vergel Roman Villa to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersEuroperfil
GlassPilkington
Product Spec Sheet
Manufacturers
Glass
House on the Cliff
next project

House on the Cliff

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2012
View Project