Family House In Zbecno

Family House In Zbecno

Architect
A.LT Architekti
Location
Zbecno, Czech Republic
Project Year
2011
Category
Private Houses
Tomas Rasl

Family House In Zbecno

A.LT Architekti as Architects

The minimal family house was designed on the area of an existing summer house built in the 50’s. It is located in a small village of Zbecno in the protected zone of Krivoklatsko. There is a total building ban in this zone. The only possibility how to come up with a new project was to rebuild the existing house not exceeding the maximum built-up area of 50m2.


The only part that remained is a garage that is now used as a technical room, other parts were torn down. Above the garage, a new house was built. Due to the sloping of the site, the house stands on wooden beams and posts based in concrete footings. The site lacks enough noon sun, therefore the house was built with a maximum distance from the slope. Because of that, an outside covered area was formed on the garage level and more space was given to the entrance and the terrace on the first floor.


The hexagon layout was the best solution for getting the maximum western sun penetration and views all around. On the first floor, there is an entrance, a living space with a kitchen and a laundry room with a toilet. On the second floor, there are two bedrooms, an office and a bathroom. The client had always wanted a wooden house, so the system of KLH panels was chosen. This type of construction was the best choice because of fast construction and minimizing the building process on the site. The panels in the interior are in a non visible quality, but after treating them with oil, they are used as visible. The exterior walls are insulated with mineral wool and the facade is clad in untreated larch.


Share or Add Family House In Zbecno to your Collections
Project Credits
Utrecht Community (UCo)
next project

Utrecht Community (UCo)

Offices
2e Daalsedijk 6a, 3551 EJ Utrecht, Netherlands - Build completed in 2017
View Project