Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Integrated systems for doors, windows, shutters and façades.Secco Sistemi SPA
LightingFlos
ManufacturersAccoya
ManufacturersKME Germany GmbH & Co. KG
ManufacturersViabizzuno

Product Spec Sheet
Integrated systems for doors, windows, shutters and façades.
Lighting
Manufacturers
Manufacturers

Alps Villa

Camillo Botticini Architect as Architects

This house is located in a clearing among the trees, at an altitude of 700 meters, near the "Passo del Cavallo", where you can see a place near but at the same time far from the urban area just below.

 

The relationship with the ground and the landscape are the materials that construct the project: with the ground it operates a principle of rooting towards the slope to the north, where the house seems to bite the mountain, while it "emancipates" to the south, with an overhang that projects it towards the valley.

 

Facing north, in fact, an open courtyard in the direction of the mountains allows you to admire the profile of the spires of the Dolomites, which at an altitude of 1200 meters continues the green inclined plane virtually closing the fourth side of the house.To the south, a large central window splayed between the living-room interior and the external landscape.

 

Its lightness, integration to the location, openness and closure, objective characteristics without any exibitionism, connection to the ground and consequent internal organization of the space produce an idea of domesticity that offers a contemporary way of living that is extremely sensitive to the site.

 

These elements make up the whole of the project with a desire for harmony and tension, in an attempt to achieve a strong expressive intensity of the architectural form, but at the same time of balance and rootedness expressed by the use of natural materials such as oxidized copper and wood.

 

The house has an irregular "C" shape, with a patio where the fourth side consists of a green floor that frames the planimetric structure of the house. Three volumes are thus generated with a variable height that increases from the North-West, where the volume disappears when integrated into the earth.

The first has three bedrooms, two of which (en-suite) face the patio through windows, and the third with (en-suite bathroom) opens onto the clearing to the west through an excavation.

 

To the south, the second body with a height ranging between 3.50 and 4.50 meters encloses the living room, a suspended and open space between the patio and the landscape. Its closed side is characterized by the presence of a fireplace that holds, with the same measure, the window to the south.

 

This room then gives way to the dining area and the east body at double height, through a continuous environment with a cover from the trend articulated in triangular planes.  Inside, the lighting system is built-in.The room has a mezzanine under which the kitchen is located (open to the patio) and above which there is a space for a study.This succession gives rise to an integrated and fluid place, open to the outside and simultaneously protected.

Villa Alps - Lumezzane

Secco Sistemi SPA as Integrated systems for doors, windows, shutters and façades.

In a clearing in the trees at a height of around 700 metres, embedded in the steep north slope and projected southwards to the valley, the villa was built in such a way that it frames the alpine landscape around it near Passo del Cavallo in the best possible way. The strong radication in the ground follows the lie of the terrain, while the elements of the structure are integrated in the nature of the mountains around it.

The project foresaw natural materials to match the colours of the landscape – steel, oxidised copper, acetylated wood and iroko wood – and the necessary expedients to reduce energy consumption and costs – a geothermic system, thick walling, ventilated walls, insulating glass and Secco Sistemi doors and windows with thermal break.

Integration with the natural environment continues inside with a C-plan with a fluid arrangement of the spaces: the central part is suspended between the patio in the north and the valley in the south, nature and architecture communicate through the completely transparent walls of the living room with sliding doors with the EBE 85 AS system in painted galvanised steel.

This story is available in multiple languages
M House
next project

M House

Private Houses
Voluntari, Romania - Build completed in 2020
View Project