Family House Vinor

Family House Vinor

Architect
Sfera Atelier
Location
Prague, Czech Republic | View Map
Project Year
2011
Category
Private Houses
Veroslav Sixt

Family House Vinor

Sfera Atelier as Architects

This structure is located in a marginal part of the village, within a family development of urban and architectural heterogeneous nature. The renovation proposal changed from the ground up an outside of the house, which was one of the main requirements of the client. Basically, the redoing of the roof as flat instead of the previous incompact sloping mixture of half-hip and rack roofs allows the full use of the upper floor throughout the plan. In addition, the whole structure obtained a compact form. The three elements lighten the large volume of the house. The first is a mass protrusion in the southwest corner that differs significantly in colour from the rest of the house. A horizontal adjustment of the facade brings another element, which optically reduces the height of the house. The last element is in contrast a solution of the annex on the south side. A contrast lies in an opposite logic to the state before the reconstruction, when a number of annexes pretended unsuccessfully to be a solid part of the house. New windows use mainly the original openings, although some are in new positions. The shape and splitting of them vary according to the internal lay-out and the composition of the façade. The original bearing structure was used maximally; the whole gable walls were preserved. The material of the façade is a combination of plaster and Silbonit cladding panels. The main entrance with a vestibule is through the annex in the south-east corner, which brings to the inhabitants more comfort and creates a natural heat filter. The ground floor hosts a large living space with a kitchen and a dining area, then a bedroom (or a study), a bathroom and a storage room. A staircase connecting all the floors leads from the vestibule up and down. Three rooms, a bedroom, a bathroom and a balcony are on the first floor. Technical services and a cellar are in the basement. The fence is partly built from concrete blocks and a zinc plated grid, and partly made natural thanks to the existing but newly plastered wall.

Share or Add Family House Vinor to your Collections
Project Credits
Residential Building Canonica
next project

Residential Building Canonica

Apartments
Via Luigi Canonica, Milan, Metropolitan City of Milan, Italy - Build completed in 2019
View Project