FF II Y&L Apartment

FF II Y&L Apartment

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
FG+SG – Architecture Photograph
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Door comunication, switches and systemsJung HQ
PaintsCIN, S.A.
LightingClimar S.A.
Taps and bathroom accessoriesPADIMAT
Washbasins and toiletsValdama

Product Spec Sheet
Door comunication, switches and systems
by Jung HQ
Paints
Lighting
Taps and bathroom accessories
by PADIMAT
Washbasins and toilets
by Valdama

FF II Y&L Apartment

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

Complete transformation of an old office into a 2-bedroom apartment with 2 ensuite bedrooms. Reduction of the total number of rooms in order to increase the area of all the compartments, which compose it.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

From the original construction, the former office only kept a bathroom and an unrecognizable kitchen where only the chimney was preserved.

The intervention strategy involved profound changes in the layout of the apartment by introducing significant changes in the distribution of the spaces in accordance with the concept of use.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

In addition to the design of 2 ensuite bedrooms, the dining room now occupies the former kitchen's space which, in turn, was transformed into a kitchenette and placed in an existing and adjoining bedroom. This change allowed to expand and to join the food preparation area with the dining room where the family gets together for meals.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

In the kitchen, the focus goes to the handmade tile in a dark-green colour that covers the backsplash, giving a touch of elegance and distinction to one of the most requested places in a home.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

It was also thought the advantage of having a single volume in the centre of the apartment which comprised a pantry, some kitchen appliances, a small bookshelf, a guest toilet, and a large closet in the bedrooms' access area. On the other hand, the closet was lacquered in glossy black to strongly contrast with the white colour of the surrounding walls.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

It was also thought the advantage of having a single volume in the centre of the apartment which comprised a pantry, some kitchen appliances, a small bookshelf, a guest toilet, and a large closet in the bedrooms' access area. On the other hand, the closet was lacquered in glossy black to strongly contrast with the white colour of the surrounding walls.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

Since the apartment has large prominent beams, inherent from the original construction, these structures were concealed by designing squared pyramid ceilings ending in lightboxes that nobly light the apartment and the unusual decoration.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The carpentry has here a major role and so it was designed in detail and according to the inhabitants’ specific needs in simplifying their hectic daily routine.

Although the original entrance was restored, the service entrance was kept.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The project brought an integrated and expressive environment with an entirely contemporary look characterized by functional and optimized spaces which offer a better fluidity in its daily use.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. CIN - Paints
2. PADIMAT - Taps and bathroom accessories
3. PADIMAT - VALDAMA - Washbasins and toilets
4. SANTO BANHO - Kitchen tiles
5. CLIMAR - Lighting
6. JUNG - Door comunication, switches and systems

Software Used :
1. Microsoft - Excel
2. Microsoft - Word

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More