FIS-SST office building

FIS-SST office building

Architect
ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP
Location
Gliwice, Poland | View Map
Project Year
2010
Category
Offices

Commercial Landscape

FIS-SST office building

ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP as Architects

New office building of FIS-SST company is located in the area of Education and Business Centre ‘New Gliwice’ that was created in the place of former Coal Mine "Gliwice" functioning there form the 18th till the end of the 19th century. The intention of the Local Development Agency, that administrator of the Centre, was to create favourable conditions for enterprises dealing with new technologies and eventually redevelop the site into a technology park. Construction of FIS-SST headquarters (the first building in the area) is the result of this revitalization process of postindustrial areas - creation of new public spaces within the Centre.


Historical buildings of the former mine facilities in the Centre occupy the western part of the area, along Bojkowska Street. Directly behind them the area was divided into parcels intended for commercial companies. At one of them new office building for FIS-SST was designed as an object of minimalist aesthetics and soft colours so as not to compete and interfere with historical design of mine buildings.


The building is in the shape of an elongated cuboid. Front and rear elevations made of wooden blinds create a consistent structure and give the building a simple and compact form. Outer walls of the building, perforated with vertical window layout , are hidden behind the shutter layer. This solution provides an impression of a single block with no apparent divisions in the facade. Blinds, apart from the aesthetic effect, protect from excessive sunlight and overheating of the rooms.


Top graphite elevations also maintain synthetic form. The eye-catching accent of the front elevation is the concavity of the shutters that opens the interior of the building (main entrance). Glazed entrance area on both sides across the building gives the impression of transparency of the interior. Additional element that accentuates this impression of “diffusion” of the external and internal public space creates a conference room wall that smoothly flows to the outside the building. The feeling is also enhanced by the colors of the walls - they refer to the palette of colours of coal mine dumps which are visible in the background of the building.


The functional arrangement of the interior is also disciplined. The hall combines the two main parts - the board and conference rooms and office spaces with social facilities. In this coherent structure a green patio was introduced as a link of office spaces. Consistency is also emphasized by the land design. Fences near the main entrance are designed of the same elements like a wooden facade. Elements of identification - company logo - are embossed in the concrete wall of the fence. Linear composition of the blinds consistently creating the block of the pavilion intentionally makes the object closer to the abstract cuboid rather than a classical building.

Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More