Reg Bartley Oval Grandstand Ancillary Buildings and Kiosk

Lacoste + Stevenson as Architects

Reg Bartley Oval Grandstand, Ground Staff Facilities, Public Amenities and Kiosk The revitalisation of the Reg Bartley Oval precinct included the restoration of the grandstand, provision of modern public amenities, new ground staff facilities, reconfigured tennis courts and new parkland plantings and pathways. The refurbishment of the Reg Bartley Oval Grandstand required considerable restoration of the existing grandstand and the construction of new public amenities and ground staff facilities. The brief included demolition of three buildings that surrounded and attached to the grandstand, cutting it off from the street and parkland behind.


The design strategy was to restore the existing structure’s prominence in the parkland and create better physical and visual connections around it. In order to minimize the impact of the new additions, they are placed directly behind the grandstand and divided into 3 smaller buildings instead of one building, reducing the overall bulk and scale. The new buildings are set away from the grandstand forming a passageway. On the first floor the connection between the existing building and the new buildigs is made lightly via a steel mesh walkway. The ancillary buildings are clad in the same weatherboard profile as the grandstand and with the heights of the new buildings aligning with the grandstand they echo the scale and expression of the grandstand.


The ground floor of the three new buildings houses male and female public toilets and a storage room. The timber clad façade of each of these buildings is perforated with a flower pattern allowing natural light and ventilation into these spaces, casting flower patterns around the rooms. The ground staff facilities on the top floor are also animated with perforations and views to the sky and trees through round skylights.


Kiosk The new kiosk is situated adjacent to the tennis courts next to the oval with views to the bay. Modest in scale, it consists of two equal interlocking rectangular forms which divide the building into kitchen/store/bathroom and internal cafe seating area. Rounded corners add softness to the form and recall the many 1930’s art deco apartment buildings in neighbouring Potts Point.


The Kiosk is clad vertically with hardwood timber boards some of which have been routed with a flower pattern. A continuous strip of glazing wraps around the internal café seating and part of the kitchen, opening up to counters on two sides of the building. These windows provide natural light and the opportunity to open the space up to breezes. The windows ensure extensive views over the tennis courts, oval and glimpses of the water in Rushcutters Bay.


A generous timber deck surrounds the building providing space for outdoor seating. The deck is shaded by a pergola of slender steel columns and stainless steel mesh supporting a range of different species of climbing vines. This parterre in the air allows the new building to recede into the surrounding parkland. Three palm trees punctuate the deck and pergola playfully marking the building’s location from across the park.


Share or Add Flower Power to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingARClight
Product Spec Sheet
Lighting
Serpentine Pavilion 2016
next project

Serpentine Pavilion 2016

Pavilions
London, United Kingdom - Build completed in 2016
View Project