Folds House

Folds House

Architect
Bureau de Change
Location
London, United Kingdom | View Map
Category
Private Houses

Folds House

Bureau de Change as Architects

A three storey period terrace house in North London, appealed for a scheme that would open up views to the adjoining Parkland Walk conservation area.


The focal point of the project is a pleated roof at the back of the house, which appears to be formed from a flat surface, forced to crinkle up into a faceted structure, as it is pushed up against the exterior wall. From the garden, the pleats are purposefully sunk from view, creating the impression of a simple flat roof, which allows the character of the original building to stand out.


Katerina Dionysopoulou, Co-Founder of Bureau de Change says: “With the pleated roof we wanted to not only bring a graphic feel to the modern extension, but also to create a feeling of motion which would emphasise the meeting of old and new.”


The poise of the roof offers natural points for the placement of generous skylights, bringing light into the living area, which would otherwise be shrouded by its position in the centre of the house. Importantly, these openings also satisfy the owners’ desire to see the nearby woodland whilst relaxing in the space.


Forming a side and rear extension, the roof expands the existing kitchen and creates a new dining and work area. The roof pleats are replicated along the party wall, concealing a home office which can be opened up when required. The boundary of the kitchen is marked assertively by the end of the pleated ceiling, which is capped by a midnight blue surface that emphasises its ample peaks and troughs. Darkened surfaces continue through the kitchen into a long passage that extends along the left side of the property, conveniently and discreetly creating a storage and utilities ‘zone’. Commenting on the design, Co-Founder Billy Mavropoulos: “Materials and colours were carefully proportioned and distributed to visually mark the transitions between living spaces and create a natural circulation.”


The scheme is characterised by a rich palette of colours, materials and textures, which create a different experience in each space. Large terrazzo slabs, encaustic tiles and tonal parquet, complement the complexion of the original building, whilst enhancing the graphic impact of the angular extension.

Share or Add Folds House to your Collections
Project Credits
The Little Art Studio
next project

The Little Art Studio

Offices
Paradise Valley, AZ, United States - Build completed in 2017
View Project