Foothill House

Foothill House

Architect
Site-Specific:Architecture& Research (SS:AR)
Location
Chiang Mai, Thailand
Project Year
2019
Category
Private Houses
Usssajaeree Studio
Product Spec Sheet

ElementBrand
Floor tiles (interior) – Harringbone Click LatteCoolplanworkshop
Turf block – Cubic grassSCG
Roof tiles – SVCR-05, Brick walls – SVHB-01, Floor tiles– SVHB-01Sivilai Bricks
Paint (exterior and interior) – Supershield DuracleanTOA
Floor tiles (interior) – SUPERCLICK FlintVista Flooring

Product Spec Sheet
Floor tiles (interior) – Harringbone Click Latte
Turf block – Cubic grass
by SCG
Roof tiles – SVCR-05, Brick walls – SVHB-01, Floor tiles– SVHB-01
Paint (exterior and interior) – Supershield Duraclean
by TOA
Floor tiles (interior) – SUPERCLICK Flint

Foothill House

Site-Specific:Architecture& Research (SS:AR) as Architects

Chiang Mai is a city in the north of Thailand with strong traditions of arts and handicrafts that have been passed down for generations. Nowadays, it is a historic city as much as a vibrant contemporary city. Brick is prevalent construction material for numerous ancient buildings. But it is not so common for the current architectural design and neither for domestic architecture. 


Taking inspirations from the town’s cultural heritage and its contemporary vibes, the house proposes a contemporary use of brick as the main building material. The layout of the house resembles the spatial arrangement of a traditional Thai house where kitchen and services, living room, guest bedrooms, and owner’s bedroom are separated into several units, resulting in a group of buildings connected via an outdoor communal area. 


Brick, the main building material, is not applied uniformly throughout. The patterns vary and get more complex as one moves through the compound. The services are contained within a plain white block. The main entrance leads to the living and dining room in a brick-cladded section. Inside, the brick centerpiece creates a sense of warmth and coziness as well as performs a functional role of hiding the services of the pantry and the toilet. Between these two lies the simple white unit with terracotta roof tiles containing guest bedrooms and a kitchen.


Across the communal courtyard from the living room is the master bedroom. Here the same pattern that wraps around the unit appears either solid or perforated—giving the impression that brick could be light as well as sturdy. Wide steps above the master bedroom provide seating to enjoy the landscape during the day, and to host an outdoor screening at night. 


Reflecting the aspiration of Site-Specific: Architecture & Research (SS:AR), this modest three-bedroom house is a result of the collaboration between the architects and the local craftsmen, between working through drawings and testing via mock-ups at scale 1:1, and between learning from the local context and adapting to modern needs.


Material Used :

1. Sivilai Bricks – Roof tiles – SVCR-05
2. Sivilai Bricks – Brick walls – SVHB-01
3. Sivilai Bricks – Floor tiles – SVHB-01
4. SCG – Turf block – Cubic grass
5. VISTA Flooring – Floor tiles (interior) – SUPERCLICK Flint
6. COOLPLANWORKSHOP – Floor tiles (interior) – Harringbone Click Latte
7. TOA – Paint (exterior and interior) – Supershield Duraclean

Kaap Skil Museum
next project

Kaap Skil Museum

Museums
Oudeschild, Netherlands - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter