Forte apartment renovation

Forte apartment renovation

Architect
merooficina
Location
Vila do Conde, Portugal
Category
Apartments
Jose Campos - Architectural Photographer

Forte apartment renovation by merooficina

Jose Campos Architectural Photographer as Photographers

Integrated on a housing facility from the mid 90’s, the apartment is a result of the rampant construction that characterizes the neighborhood growing where it’s located. Maybe for this reason, it was organized in a very uncommon way: the house’s most intimate area was facing to the only public space that confronts the building, Ruy Belo street, traced by the seaside landscape and the noise; while the house’s collective zone, the living room and the kitchen, enjoyed the calm of the backyard. This feature made the apartment’s living experience quite dark and little related with its urban context, therefore, making fundamental to reverse this random character and rotate the apartment’s internal organization.


Settling a hinge on the existent infrastructural core, where we relocated the bathrooms and the laundry, we turned the living and kitchen space towards the beach and the bedrooms to the block’s quite garden. The house’s internal organization is now appointed by this service central core and by a plywood surfaces line, which extends itself throughout the apartment and allows to multiply the number of bedrooms. Opening and closing the folding doors, which finish off the plywood line, one breaks and redefines the apartment spaces, ensuring some flexibility on the occupation and the number of inhabitants.


As it is a holiday home, for summer and weekends, it was our intention to give an important role to the trivial domestic tasks, which in these periods acquire a different time on quotidian life. This way, the opened laundry to the entrance, by the presence of the marble vat, and the central counter of the kitchen, realms this functional dimension and enhanced the importance of the new organization on the house’s new ways of using. The blue tiles, which wrap the central core, helps to highlight the ludic and summer character that was intended to be given to the apartment, while the construction options for light materials, like the birch cupboards and the marble cement floor, make the house more illuminated.


Through this materiality and the new exposure, we tried to bring more light to the apartment and to link, on a very clear way, the interior space of the house with the beach for which it turns to now.


Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Decorative LightingLouis Poulsen
Product Spec Sheet
Decorative Lighting
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More