Frame

Frame

Architect
Valia Panagiotou
Location
Athens, Greece | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
George Sfakianakis

Frame

Valia Panagiotou as Architects

An apartment on the fourth floor of a '60s block of flats in the center of Athens was designed by Valia Panagiotou, providing to a career couple an ephemeral base and elegant lifestyle, while respecting the elements of the old days. After a complete construction renovation and space use office to home, Frame is completely oriented towards the panoramic view to the old Parliament of Athens.

Emphasizing on the visual sense, a wooden perimeter construction frames the facade and the view, while hosts the light invading the entire apartment. For this purpose, the interiors were stripped using special finishes and utilizing every corner to the fullest with specially designed furniture. With an area of 59.00 sq.m., the apartment has an open layout with kitchen, living room and dining room, while the bathroom occupies an independent space, with the bedroom and dressing room being a private zone without preventing direct view escape to the cityscape.

Frame offers isolation but not privacy, it is introverted but at the same time exposed. Being the border with the city, the apartment constitutes a pause from the intensity of everyday life, whereas the stay of the couple in this base is not a simple occupation of space. They are supposed to live in a space designed to provide liquidity and thus indulge in experimentation, combining as they want what they have to do. Communal and private areas are separated, while maintaining a flow of open circulation.

The special wooden construction in the center of the living room on the one hand boxes the warm living room offering rich storage space, and on the other hand creates a quiet corner with a brewery and a library for the collection of books and records of the couple. Along the entire façade, the frame that embraces it, creates a useful space for the audiovisual equipment of the apartment, while it also incorporates a bookcase at the bottom and simultaneously providesspacious seating that ends in the dining room. The kitchen, cleverly arranged, incorporates all the necessary functions and fits elegantly into all the furniture.

The bedroom at an elevated level gives the advantage to the user to have an unobstructed sense of view, while the transparent divider offers the flexibility of proximity to the rest of the space. The dressing room utilizes an even higher level behind the bedroom, to create drawers for the bed, while users have independent access to it. Maintaining the classic element of the mosaic floor, the feeling of light wood combined with the warm green color of the sofa comes to give a geniality. Light-colored surfaces and selected black elements reveal a precision and subtlety in communication and visual connection between inside and out.

 

Material Used :
Flooring and Walls: 
1. Existing mosaic floor (kitchen-living room), 
2. Tiles, STN CERÁMICA Woodville Miel 23X120 (bathroom)
3. Tiles, Mainzu Tin-Tile Nero20x20 (bathroom)
4. Tiles, STN CERÁMICAP.E. Norwich Beige 60X120 (kitchen)

Sanitary ware:
1. Washbasin Free standing 40x40x15 made of Stone
2. Washbasin tap mixer and shower mixer with set, TREEME Hask

Interior lighting:  
1. Viokef, Ceiling Lamp Square Glam (kitchen, lobby)
2. Viokef, Wall Lamp Square Arris (bathroom)
3. Viokef, Wall Lamp Hugo(bedroom)
4. Viokef, Wall Lamp Black Zen (bedroom)

Interior furniture:  
1. The internal door of bathroom is made of waterproof materials with anti-scratch varnish finishing, constructed by the construction company Epikyklos. 
2. All the internal furniture and equipment in every space are designed by the architect Valia Panagiotou, constructed by the construction company Epikyklos

Share or Add Frame to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LampVIOKEF
TilesStn cerámica
TilesMainzu
Product Spec Sheet
Lamp
Square Glam, Square Arris, Hugo, Black Zen by VIOKEF
Tiles
Woodville Miel, P.E. Norwich Beige by Stn cerámica
Tiles
TIN TILE NERO by Mainzu
BARN B
next project

BARN B

Housing
Build completed in 2021
View Project