Free-Standing Residence On Historic Site

Free-Standing Residence On Historic Site

Architect
Polygoon Architectuur
Location
Schoten, Belgium | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Stijn Bollaert
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
roof natural stone slateCupa Pizarras
Mineral glass wool – HometecURSA
Door Handle – Design Jasper MorrisonFSB
Smart Homesystem –Niko Home Control Niko
Heat Pump – WPF 04-16Stiebel Eltron
Ventilationunit – HRC-400Ventiline

Product Spec Sheet
roof natural stone slate
Mineral glass wool – Hometec
by URSA
Door Handle – Design Jasper Morrison
by FSB
Smart Homesystem –Niko Home Control
by Niko
Heat Pump – WPF 04-16
Ventilationunit – HRC-400

Free-Standing Residence On Historic Site In Schoten

Polygoon Architectuur as Architects

The house is located directly opposite the Horst Chapelin Schoten, on a site that once accommodated the 19th century rectory of the chapel. The propertyformed a part of the VordensteinCastle domain and was one of the last remains of a place of pilgrimage originating in the 15th century. The Horst Chapel and the entire adjacent Vordenstein domain are of historical interest, both culturally and in terms of landscape.

 

The volume of the original rectory was used as the point of departure for this design. The width of the front facade, height of the eaves, and angle of the roof are the same. The basic form is folded open into a pentagonalfloor plan with two right angles. The outer walls, with elongated frameless windows, are oriented toward anchor points in the historical surroundings.

 

A spiral staircase leads up from the entrance to the living spaces on the first floor. The rear facade is entirely cut away and opens out onto a large terrace. An otherspiral staircase, in a tubular steel casing, connects the terrace with the garden.

 

The house was constructed close to the street, in parallel with the building line of the chapel. By way of this visual narrowing, the gateway effect of the former hamlet and place of pilgrimage ‘Den Horst’ is strengthened once more. The choice of materials refers backto the fundamental architecture typical in this region at the time - traditional materials such as red brick and natural slate, which are also to be found in the chapel.

 

The layout, with the sleeping areas on the ground floor and the living space on the floor above, is atypical but has certain advantages.

 

This way the bedrooms remain cool and everyone has direct access to the garden. On the upper floor, there is a lot of room under the pitched roof. A mezzanine was placed in the apex of the roof, with a more intimate sitting area underneath it. The partially covered terrace that is connected to the living space offers an expansive view of the nature reserve that lies behind the home.

 

Material Used:

1. Cupapizzaras – Naturalsladeroof – Type Cupa 4

2. FSB – Door Handle – Design Jasper Morrison

3. Niko – Smart Homesystem –Niko Home Control

4. Stiebel Eltron – Heat Pump – WPF 04-16

5. Ursa – Mineralglasswool – Hometec

6. Ventiline – Ventilationunit – HRC-400

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
Beam Cafe
next project

Beam Cafe

Bars
103 Westbourne Grove, London W2 4UW, UK - Build completed in 2020
View Project