Gjennomsikten

Gjennomsikten

Architect
Kolab Arkitekter AS
Location
Porsgrunn, Norway
Project Year
2013
Category
Pavilions
Feileacán McCormick, Anna Andrea VikAniksdal

Gjennomsikten

Kolab Arkitekter AS as Architects

The pavilion is placed by the Porsgrunn river, and was designed and built as a part of the theatre performance and walkabout “PS14” as a part of the 200-year jubilee of the Norwegian constitution. Gjennomsikten is both a stage, a set design and a public pavilion, standing on a former industrial lot by the river with a ground so polluted that all residential development is on hold. It got its name “Gjennomsikten” (roughly translated to “the see through”) due to its transparent character, and is solely built of wood. The pavilion is placed in a glade with two main parts; a plinth and a small tower. The plinth follows the terrain hovering slightly above it, whilst the tower is designed in a strictly geometrical form. The repetitive cladding is made of 30x50 mm untreated spruce wood, creating a varying degree of transparency and mass as one moves around it. Inside there is a small interior space with a single bench offering a view of the river drifting past. On the platform on top, 5 meters above ground, one has a view to both neighbouring cities whilst standing under the treetops.


Other sponsors Porsgrunn Municipality, Skien Municipality, Telemark Municipality, Norwegian Arts Council, Framtidens byer, Bratsberg Eiendom, Telebryggen, Grep, Sparebank 1 Telemark, Norsk Jernbanedriftog Herøya Næringspark

Share or Add Gjennomsikten to your Collections
VIEW HAUS 5
next project

VIEW HAUS 5

Private Houses
Seattle, United States - Build completed in 2014
View Project