Godinho's House

Godinho's House

Architect
Pedro Ressano Garcia
Location
Porto, Portugal
Project Year
1999
Category
Private Houses

Godinho's House

Pedro Ressano Garcia as Architects

The house is located in a long and narrow plot. There was an existing house which was six meters large and twenty long, the new building had to use the same footprint and expanded to three floors. The south elevation faces the street and at the back of the house, the garden.


The living and dining rooms overlook the garden through a large window, so the house can be flooded with natural light all day long. Both social areas bring the garden inside, an intimate atmosphere surrounded by stone walls and boulders, previously located underground. The double height window faces north delutes the different variations of light and movements from the exterior.


The problem with natural light facing the south-west elevation, necessarily blind, was solved by the large windows placed above the staircase. On top, there is the terrace that serves as the courtyard of the sun, here all the view is surrounded by the Serralves gardens.


The street elevation presents elements that transform throughout the day. The two main materials are stone and metal, a rough texture contrasts with the sharp metal edge, establish a relationship between them. They are presented as two entities, two materials that seem to exist, and like this house could live another hundred years. The blades of the first floor window slide vertically while the gate and tecnical door slide horizontally.


The entrance is made through the eastside, the walls are coverd by metal and this side is not vertical, it is gently bended. Inside the house, two social areas and the hall offer the perception of a large interior space, achieved by the doubleheight and continuos space across the house.


The cloakroom sinks, the bookcase in the living room opens to a secret passage, the stairs slide, the cabinets run and collect the hideout. They are all like toys, to use every day, to play. Specifically designed for the project they challenge our current convention about perception that is fascinating and include intriguing elements.

Share or Add Godinho's House to your Collections
Project Credits
thecamp
next project

thecamp

Student Housing
550 Rue Denis Papin, Aix-en-Provence, France
View Project