Gorki

Gorki

Architect
Ruetemple
Location
Moscow, Russian Federation | View Map
Project Year
2016
Category
Apartments

Private Houses
Ruetemple
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LampsFoscarini
kitchenIKEA
Padded stoolAmbient Lounge
PLANTSBoskke sky planter
Granite tileFondovalle
Lamps spotIMEX

Product Spec Sheet
Lamps
kitchen
by IKEA
Padded stool
PLANTS
Granite tile
Lamps spot
by IMEX

Gorki

Ruetemple as Architects

Tasks We were expected to create a living space in a small 2-room apartment in a new solid-cast building.


Theapartmentownerisayoungman, who shares a similar point of view with us regarding the interior living space, therefore it was very easy for us to find a common ground and create aconvenient, functional and modern space.


Concept The initialdataon the apartmentisveryconvenient: noload bearing elements inside the apartment, the concentration of all wet zones along the wall deep within the apartment, and two large windows along the opposite wall, which provide perfect lighting for the whole area. Itwasimportanttokeepthefeelingofairandvolume;however,atthesametimeweunderstoodthatitwould be impossible to do without a private sleeping zone.Not wanting to construct anysolid partitions, resulted in the idea of creating some volume in the center of the apartment, which would be multifunctional, and simultaneously enable the transparency and freedom to be retained. Astructurecontainingthesleepingzone, the zone for watching the projector, a cloakroom, and a sofa in front of TV set has become such a volume.


The whole structure is made of wood.Wetriedtomakeitsform interesting like a sculpture: it has large window areas, which let the light penetrate the lobby;it even has the ladders, the storage racks, and the niches for the bed and sofa. Theremainingzones, suchasthe bathroomandkitchen, have been very compactly located along the wall opposite the windows.


Aswoodisaratheractivematerialin terms ofcolorandtexture, the remaining space has been designed using calm colors: the white walls, floors, kitchen furniture, and concrete ceiling. Itcreatesanimpressionofthewoodenstructurefloatingamong the white walls, floor and concrete ceiling.

Share or Add Gorki to your Collections
Project Credits
Architects
Products used in this project
Lazaridis Hall
next project

Lazaridis Hall

Universities
Waterloo, Ontario, Canada - Build completed in 2017
View Project