Graffiti House

Graffiti House

Architect
Durack Architects
Location
Bronte, Sydney, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Katherine Lu
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SofaTacchini
ChairsGreat Dane Furniture
DC09 Chair, Johansen table
ManufacturersAustral Masonry
Architec Smooth
TapsBrodware
Yokato taps
PendantBuster + Punch
Ensuite Pendant
Outdoor table and ChairsGO HOME LTD
Grille Outdoor table

Product Spec Sheet
Sofa
Chairs
DC09 Chair, Johansen table by Great Dane Furniture
Manufacturers
Architec Smooth by Austral Masonry
Taps
Yokato taps by Brodware
Pendant
Ensuite Pendant by Buster + Punch
Outdoor table and Chairs
Grille Outdoor table by GO HOME LTD

Graffiti House

Durack Architects as Architects

Graffiti House is the amalgamation of a brief which sought to convert an existing clothing warehouse into a home that was both a refuge punctuated with moments of intimacy while also a series of spaces with a sense of drama and connection with the outdoors.

 

The project had a shaky start on site and not long into the construction the original builder became insolvent. Fortunately Durack Architects shares an office with a respected builder who was able to take over the works and bring the project back to life.

 

The conversion of the building into a new 3 bedroom home was a deliberate attempt to prioritise spatial quality over floor space. The clients were a couple with no children and a modest brief looking to make the most of the large open spaces on a modest Sydney budget. The client had a love of utilitarian warehouse buildings and was adamant that the feel of the original space was not lost through the renovation. While the original structure had a singularly dramatic presence it also was at risk of being spatially amorphous and without definition. To address this the existing volumes were maximised and defined by a u-shaped mezzanine which contains the plan and is in part suspended from the existing steel roof structure. While creating a home with a real sense of connectedness this introspective plan has also encouraged intimate spaces wrapped around a protected and elevated courtyard.

 

While the planning was an integral component of the adaptive re-use of the building it was important that it be complemented with appropriate structure, detailing and materials. A sharp, utilitarian industrial aesthetic was employed with exposed steelwork and timber joists along with industrial grating for screens and balustrades typically used as flooring in factories. This was continued in to the finer detail with rumbled brass tap fittings and joinery handles.

 

A relationship has been created between the home and the park through the breaking down and opening up of the facade through the raised landscaped courtyard. The removal of this section of the elevation floods the interior double height voids with a dappled light while also offering from the park a filtered glimpse into this new home. Paying homage to the diverse and textured community of St Peters this extensive facade overlooking Simpson Park has undergone a facelift with a piece of commissioned street art - a collaboration between an art dealer client and local artist Alex Lehours.

Material Used :
1. AWS Aluminium Windows - Hanlon Windows
2. Sofa - Supplier: Stylecraft (Julep Lounge for Tacchini)
3. Sideboard - Arne Voder Sideboard
4. Chairs - DC09 chair by Great Dane furniture
5. Dining Table - Johansen table by Mads Johansen
6. Outdoor table and Chairs - Grille Outdoor table by Go Home
7. Timber Floors - Havwoods Oak Marla Rustic
8. Kitchen Pendant light - Block Pendant
9. Ensuite Pendant - Buster & Punch Heavy Metal
10. Recessed downlight - Inlite & delta light
11. Exposed timber joists - Kiln dried oregon pine
12. Timber joinery veneer - Blackbutt (crown cut)
13. Studio clockwork - Austral clockwork ‘Architec’ designer range
14. Ensuite tapware - Brodware Yokato taps
15. Joinery handles - Buster + Punch Closet bars
16. Kitchen cooktop - Pitt Foesa cooktop
17. Kitchen oven - Fischer Paykel 76cm pyrolytic oven

This story is available in multiple languages
Share or Add Graffiti House to your Collections
A staircase to the stars
next project

A staircase to the stars

Private Houses
Milan, Italy - Build completed in 2016
View Project