Grand Canopy

Grand Canopy

Architect
UC Davis
Location
Davis, CA, United States | View Map
Category
Museums

Grand Canopy

UC Davis as Architects

Davis is an ideal setting for a museum that will sow new ways of thinking about the experience of art. The Central Valley breathes a spirit of optimism. Whether one is influenced by the sweeping views over the flat plains beyond to the horizon, or the sense of empowerment one feels when being able to cultivate and grow freely—the spirit of this place is of invention and imagination. It is precisely this spirit we capture in our architectural proposal for the Jan Shrem and Maria Manetti Shrem Museum of Art.


As an overarching move, the design proposes a 50,000 square-foot permeable cover—a “Grand Canopy”—over both site and building. The distinct shape of this open roof presents a new symbol for the campus. The Canopy extends over the site, blurring its edges, and creating a sensory landscape of activities and scales. The Canopy works in two important ways: first, to generate a field of experimentation, an infrastructure, and stage for events; and second, as an urban device that creates a new locus of activity and center of gravity on campus. The Canopy transforms the site into a field of diverse spaces. At night, the illuminated canopy becomes a beacon within the campus and to the city beyond.


Inspired by the quilted agrarian landscape that stretches beyond the site, the design inherits the idea of diverse landscapes, textures and colors stitched together. Like the Central Valley, the landscape under the Canopy becomes shaped and activated by changing light and seasons. Its unique form engenders curiosity from a distance, like a lone hill on a skyline. Catalyzing exploration and curiosity, the Canopy produces constantly changing silhouettes and profiles as visitors move through the site.


Under the Canopy, the site forms a continuous landscape, tying it in with its context. Lines from the site and its surroundings trace through to shape the design. Interwoven curved and straight sections seamlessly define inside and outside. The result is a portfolio of interconnected interior and exterior spaces, all with distinct spatial qualities and characteristics that trigger diverse activities and create informal opportunities for learning and interaction. Textures and landscape break the program down into smaller volumes to achieve a human, approachable scale. The future art museum is neither isolated nor exclusive, but open and permeable; not a static shrine, but a constantly evolving public event.


Sustainability & LEED Highlights The design blurs the borders between inside and outside to encourage greater awareness of the environment. Beyond an energy-efficient building, the design concept suggests two fundamental approaches to sustainability: first, the building is a flexible infrastructure that can adapt and guide the museum into the future; and second, the building proposes a new model of living, working and learning outdoors. Both of these strategies work toward a museum that needs fewer resources to thrive.


The Grand Canopy creates this new kind of place, controllable and intimate for work and play, but at the same time—as many artists who comprise the UC Davis legacy—open to, shaped by and inspired by the grandeur of the Central Valley landscape, climate and spirit.

Share or Add Grand Canopy to your Collections
Project Credits
Architects
KLOEM Hostel
next project

KLOEM Hostel

Student Housing
Phetchaburi Soi 5, Bangkok, Thailand - Build completed in 2018
View Project