Greenline
Tomáš Manina
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Brick wallWienerberger
FacadeEquitone
Interior lightingPANZERI
Interior lightingAstrolighting
Interior lightingNordlux
Brick wallPorotherm

Product Spec Sheet
Brick wall
Facade
Interior lighting
by PANZERI
Interior lighting
Interior lighting
by Nordlux
Brick wall

Greenline

Šercel Švec as Architects

The project of a family house of ´above standard' is defined by the general town plan, which excludes the possibility to lay the foundations in the back of the building plot, which had been requested by the investor. The context of the orientation, regarding the cardinal points and the environment, is what shaped the scheme in the end. The design is a layout of rooms connected to the vectors of communication channels of both the house and the land (mirroring the shapes). The segmentation of the volume connects the course of the sun with the area, the maintenance diagram, as well as the incorporation and preservation of trees in the project.


The smooth connection of a carport, storage and waste compilation unloads the burden off other parts of the area. This subtile part creates a fence and the street line at the same time (regarding Robotnicka street). Its connection to the major object is executed by a colonnade-pergola with vines, whereas this green part appears on the facade and in the interior of the house in several varieties. The building is separated from the garden by a consoled part to accent the terrace part of the back garden (terrace+pool). The console helps create an ascending gradient from the house towards its most important parts, where the family life takes place. The house with its structure and setting provides various coves (with different dimensions for different people) to relax at. These places are interconnected by interesting rifts.


The family life is spread throughout two floors above ground and one underground floor. The ground floor with possible usage as 'day area' meets the highest demands for comfort and space. The house is supplements with a „parents' apartment “a laundry room and a study, and therefore becomes suitable for a life of a couple in the future. The relation between exterior and interior is most distinctive in the day area with a glass wall. Nature is brought inside not only through the glass, but also thanks to a winter garden, with a positive influence over one's peace of mind.


The first floor of the family house is accessible by a staircase leading from the hall with a light from two floors. The hall carries light to all three floors and is still useful as a medium for natural ventilation. Children’s' rooms are accompanied by sanitary rooms and a gameroom viewing the hall and the winter garden. The visual flow of the floor supports the majestic and attractive ground floor. A roof over a part of the ground floor is designed as vegetative, to maintain good climate during every season.


The underground floor holds a wine cellar. It’s parts are also used as a maintenance base of the object.The project answers the requirements of the investor with an emphasis on preserving the identity of the town and the incorporation of a dominant walnut tree into the project. An ecological, sustainable design and strictly plain aesthetics, enriched by a natural element, are a solid base to this project implemented to a larger building area.

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschEspañol and Français

Project Credits
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne
12 Apr 2024 News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne

Australian architectural studio Austin Maynard Architects recently completed a new two-story house i... More

Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
11 Apr 2024 News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life

Montreal-based architectural practice Ædifica has completed Cité Angus II, the second p... More

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
10 Apr 2024 News
Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home

London-based architectural practice Knox Bhavan designed Threefold House, a new residential property... More

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
10 Apr 2024 News
Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain

Tokyo-based Yuko Nagayama & Associates designed the expansive facade of Tokyo Kabukicho Tower, a... More

Introducing Partner Vondom
10 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Vondom

Vondom is a leading company in designing, manufacturing, and commercializing avant-garde indoor and... More

Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast
9 Apr 2024 News
Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast

Middelkerke, a municipality in West Flanders, Belgium, has an eye-catching new venue and public spac... More

Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel
8 Apr 2024 News
Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel

Italian architecture and design practice Mario Cucinella Architects (MCA) has completed a forward-lo... More

Introducing Partner OpenAire
8 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner OpenAire

OpenAire is a leading designer, manufacturer, and installer of retractable aluminum roof enclosures... More