Gunung Sewu Kencan, Sequis Tower

Gunung Sewu Kencan, Sequis Tower

Architect
TPG Architecture
Location
Jakarta, Indonesia
Project Year
2019
Category
Offices
Mario Wibowo

Gunung Sewu Kencan, Sequis Tower

TPG Architecture as Architects

Established in 1953 as a commodities trading business, the project’s ownership group has grown to become one of Indonesia’s premier diversified business groups, with a workforce of approximately 30,000 professionals in five primary business sectors: food and agriculture; insurance; property investment and development; manufacturing and other emerging businesses including coal mining and IT.

 

Sequis Tower, one of the business’ developments located in the heart of Jakarta’s Sudirman Central Business District, represents the next generation of International Grade A office buildings in Indonesia. The group’s leadership sought to consolidate four of its core organizations into a single office, and tapped TPG Architecture to build an office of the future headquartered within Sequis Tower. Spanning 10 floors at the top of the tower, the new headquarters puts the organization’s dynamic corporate mission and sense of diversity on display through the allegory of the Banyan tree, the national symbol of Indonesia. Designed to promote cross-cultural collaboration and interconnectivity, the resulting concept is both stunning and understated, embracing a holistic and egalitarian approach to the workplace.

 

The 482,000-square-foot office is connected through the integration of a feature staircase that resembles the tangled roots of the Banyan tree. In Balinese culture, the Banyan is sacred, said to emit energy from the gods and ancestor spirits that congregate along its branches. Bringing this concept to the workplace, the architecture firm created a tiered design for the central staircase that establishes a pattern of vertical circulation throughout the organization’s various floors of the building, also intended to serve as a hub for collaboration and spontaneous socialization.

 

The stair’s layout was purposefully located in an alternating pattern, in order to create views both upwards and downwards, to reinforce the connection among the floors and the businesses. Recalling the terraced landscape of the locale, mid-landings create dynamic collaboration zones adjacent to the steps, which provides offshoots for staff to convene and converse. Beyond the stairs, dedicated workspace is sectioned into neighborhoods organically defined by the architecture of the building, which is ideal for teams of varying sizes. Communal areas throughout the space are comprised of oversized cafes, which double as collaborative meeting spaces. A stunning outdoor terrace that capitalizes on sweeping views of the bustling metropolis below also provides a space for employees to work and relax.

Project Credits
The W.I.N.D. House
next project

The W.I.N.D. House

Private Houses
Build completed in 2014
View Project