Hawthorn House

Hawthorn House

Architect
AM Architecture
Location
Hawthorn VIC, Australia | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Dianna Snape
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingINLITE
Minigrid Trimless
LED Starr
GraniteEco Outdoor®
Lagano
LightingEuroluce
Stark Rosy Angelis
Metal RoofingLysaught
Klip-Lock
LightingMarset
External LightingBeacon lighting

Product Spec Sheet
Lighting
LED Starr, Minigrid Trimless by INLITE
Granite
Lagano by Eco Outdoor®
Lighting
Stark Rosy Angelis by Euroluce
Metal Roofing
Klip-Lock by Lysaught
Lighting
by Marset
External Lighting

Hawthorn House

AM Architecture as Architects

A refurbishment and extension of an existing dwelling in a Victorian/Federation transitional style.

 

The starting point was a unique and dignified building which had been left fragmented and incomplete by a series of renovations. What remained was a short-lived experience of the original heritage building which bled into a characterless modern extension.  The intention was two-fold, firstly to lengthen and consolidate the experience of the original building by extending the formal corridor to a third bay, and restoring the original ceiling height and heritage detail throughout. Secondly to delineate the modern part with a clear threshold and create a new architecture that would transform the existing generic extension and become the soul of the new indoor and outdoor living areas.

 

Once through the formal corridor, the transition into the modern part of the building is marked by a flood of light and the openness of a new kitchen/ dining/ living area.  The kitchen begins as a white marble slab sitting on a heavy timber table and holds the gas cook top.  The dining table continues unbroken from beneath the marble into the dining area, running for approximately 7.5 metres. This creates the gesture of the formal dining table seating a generous 15 people, in an informal setting. At one end the kitchen leads into a prep kitchen and larder and at the dining end the kitchen bench drops lower, and becomes a cushioned seat running parallel to the dining table to accommodate a revolving conversation at dinner parties. Finally, the table leads to doubles doors opening onto a north facing garden. This arrangement, stylistically and practically, brings the kitchen, meals, dining and living together in a gesture of informal and communal gathering, as one might experience in a farmhouse kitchen.The marble plinth continues in each of the wet areas celebrating the daily rituals of cooking, cleaning and washing and creating associations with the Victorian through this age-old material. Black steel creates a reference to the steel detail prevalent in the Victorian era, and various other parts of the new language are dropped into the heritage interior to bind the two distinct parts together.

 

The original two storey mass is opened up to the garden with a new glazing line at ground level, and the first floor is conceptualised as box clad in timber on its underside and hovering over a continuous ground plane. Externally new elements include a new balcony and vine covered entertaining area. The pergola sits over a timber deck and cantilevers over the pool to create a swimming-hole-like lagoon, where at the edges of the deck one might sit with their legs in the water under dappled shade to escape the summer heat. Water surrounds the deck, catching reflections and adding to the sensory experience.  

 

The theme of this green space and language of the pergola is drawn from the first floor balcony, which enables the kid’s bedrooms and entertaining rooms to open up and appreciate the garden and northerly aspect. The balcony is formed as a vine covered truss which enables clear span of the opening below.  The pergola utilises the same diagonals as the truss which brace the structure and form an almost floral motif at the column junctions. Overall, the new components express their structural function in a formal and almost decorative manner creating a modern continuity with the idea of Victorian decoration.

Share or Add Hawthorn House to your Collections
Project Credits
Sancho de Àvila Funeral Home
next project

Sancho de Àvila Funeral Home

Crematoriums
Barcelona, Spain - Build completed in 2018
View Project