Hayama Apartment
Akira Nakamura

Hayama Apartment by Roovice

Roovice as Architects

The 55 years old apartment is located in the beach town of Hayama, on the southeast of the ever-popular tourist area of Kamakura on the Miura Peninsula.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The owners contacted us with the request of transforming the space into a bright and easy to take care of home. The apartment building in which it is located, with big windows facing a large garden, had plenty of potential to fulfill their desire.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

We opted to unify the interior in bright colors, and chose lauan as an accent.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

Upon client’s request, PVC flooring sheets were used in most of the spaces except for the bedroom and entrance area.  

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

We found it to be the ideal material for the case - more durable than cushion floorings and easier to clean than PVC tiles, as there are no joints.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

We found out that the old wallpaper was weakened by the humid climate of Hayama, so we applied diatomaceous earth on all the walls, for humidity control. 

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The kitchen used to be enclosed in a small separate room. By removing the partition walls and joining it with the living room, we created an airy space that draws in the outside light and through the large windows visually connects to the garden.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The new kitchen was made by combining a stainless countertop with custom-made lauan plywood storage units.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The white tile counter, which is set to match the owner's stainless high chairs, can be used for standing or sitting down depending on the mood. The same tiles have been used to frame the kitchen. 

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

Lauan storage cabinets have been installed in the dining area.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

By designing a custom-made desk taking over 5 meters of the wall of the living room, we wanted to create a place that can be used by the whole family at the same time, side by side. 

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

We expected the living room to become a place for work and study, and that the family would naturally gather there.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

We aimed to create a house capturing the atmosphere of Hayama, where time still flows slowly.

Caption
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More