Hojo Sanci
Kenta Hasegawa

Hojo Sanci

Schemata Architects / Jo Nagasaka as Architects

This traditional Japanese house is located in a quiet residential district among lush greenery in Kamakura. We were commissioned to renovate it into a residence and office.


There is a beautiful garden at the site, covered with lush greenery extending from surrounding nature. The building is a typical traditional Japanese house where all rooms face outside andthe interior turns into a single open space by removing allfusuma (wood-framed paper sliding doors) dividing the rooms. The floor is raised above the ground by 60cm and mostly finished with tatami (straw mats). The existing wall and ceiling finishes of the 80-year-old house had distinct beauty that had evolved over a long period of time. I expected that we would be able to create enhance such beauty by keeping the existing finishes as they are while partially exposing the substructure by removing them in some parts. When we observed these things, we decided to focus on floor heights and finishesand treat them as means to express different spatial characters and define spatial/functional zones.


Firstly, we seta tatami floor area raised 40cm above the earth floor at the entrance as a reference plane and determined the height, dimension and finish of respective floors in otherareas. Each room was distinguished from others by different characteristics of furniture placed there. The floor height differences create a vibrant feeling as well as different viewpoints, allowing one to constantly feel nature and creative energy at any place and anytime in this space.There is an authentic Japanese-style room with an engawa (an edging strip or a kind of veranda along the outer perimeter of a house) directly connected to the garden on the west side and a common space with wooden floors set at different heights and equipped with a kitchen unit on the northeast side. A characteristic earth-floored space, surrounded by gray-colored desks, extends from the entrance to the center of the house while loosely dividing and connecting the two spaces with different characters on both sides at the same time.


As stated above, we aimed to renew the existing space by carefully modifying the floors and conceived spaces with diverse characters as a result. Gray-colored furniture pieces are inserted in some places to moderate excessive spatial diversity.


Repetitious contrasts between organic and inorganic elements create an integrated atmosphere in the house. 


Project team
London Aquatics Centre
next project

London Aquatics Centre

Swimming Pools
Olympic Delivery Authority, United Kingdom - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter