Home of the Essentials @ Coimbatore

Home of the Essentials @ Coimbatore

Architect
Studio AJ Architects
Location
Coimbatore, Tamil Nadu, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Little Attic

Home of the Essentials at Coimbatore

Studio AJ Architects as Interior Designer

The residence was for a couple with two kids. Simple, austere, clutter free spaces were all that they were looking for the ground floor of their newly bought vila. Adornment they despised and it was very evident from their wardrobe to the choice of use of their words - crisp and to the point, concerned mainly about the essentials. 

photo_credit Little Attic
Little Attic

 

photo_credit Little Attic
Little Attic

Spatial need was to address the large opening between the living and dining - to create a visual barrier, accommodate a Tv unit and a pantry unit accessible from the dining. A console unit near the entrance was envisioned and provided additionally to the above requirements.

Caption
Caption
photo_credit Little Attic
Little Attic

 

photo_credit Little Attic
Little Attic
Caption

 

Ample amount of closed and open storage spaces, near the dining to cater 

a) to serve to those being dined without running each time to and from the kitchen 

b) neither cramping up the dining table with serving bowls was the mistress's main cry.

The Tv unit that spans across the entire living room's length turns to a compact fully functional unit serving as the counter and storage space positioned beside the dining.

 

photo_credit Little Attic
Little Attic

 

photo_credit Little Attic
Little Attic
photo_credit Little Attic
Little Attic
photo_credit Little Attic
Little Attic

Puja unit was conceived to be one with MDF CNC cut patterned door shutters with storage cabinets above and below.

Caption

 

Kitchen was designed keeping in consideration about the work flow involved - a open wall shelf for quick access to essential items near the cooking area with sink and utensil drying area near the window on the left side and appliances usage to the right side of the kitchen.

Caption
Caption
Caption

 

Bedroom with storage units onto one side with granite top seater -a requisite from client and wardrobe and dressing unit near the door opening.The side unit turns to the back of the bed to house the bedroom's large window curtains behind its headboard. 

Caption
Caption
Caption

 

Project Name: Home of the Essentials at Coimbatore

Office Name: Studio AJ Architects

Office Website: www.studioaj.in

Social Media Accounts:  Insta handle : @studioajarchitects

FB handle : @studioajarchitects

Contact email: studioajarchitects@gmail.com, arthi.jayaprakasham@studioaj.in

Firm Location: Coimbatore, Tamil Nadu

Completion Year: 2020

Carpet area: 925 sft

Project Location: Coimbatore, Tamil Nadu

Program / Use / Building Function: Residential Interiors

Lead Architect: Arthi Jayaprakasham

Contact Number: +91 8056466196

Project Credits
Interior Designer
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More