Home Urban Home

Home Urban Home

Architect
MYCC
Location
Centro Cultural Conde Duque, Madrid ,SPAIN
Project Year
2019
Category
Private Houses
Ruben Bescos

Home Urban Home

MYCC as Architects

House for an artist in Conde Duque .The project’s aim is to host an artist linked to the Conde Duque and provide a workplace as much as a temporary home. It’s final location is a bright corner of only 18sqm, on theater's lobby at first floor. In this hall’s enclave there are two windows overlooking the Liria Palace and Madrid skyline, a valuable asset to be incorporated into the project. But before being moved to this final spot, the piece had to be built in the centre of the main courtyard so that the general public could visit it during the Madrid Design Festival. The proposal consists in a minimum timber house where one can sleep, eat, work or relax. A small cell introduced into a bigger and lighter house acting as intermediate space between the first and the outside.

 

A space full of light and nature where the ground can be hard, sloped or even unstable, where you can climb, change height, wander and even take ownership of a corner. The house inside another house allows, by combining two very different materials such us polycarbonate and timber, to recreate two almost opposite environments. One is the shelter, opaque, warm, and isolated. The second, luminous, bright and transparent is where vegetation finds its place and voids are openned to enjoy the view of the sunset in the city. The tree, main character of this space, highlights the importance and beauty of the nature in combination with the architecture.

 

This, together with the possibility of changing spaces, having crossed views and manipulate the space through elements that pop up, multiplies the house's possibilities and the feeling of being in a bigger place. It is a sequence and superposition of spaces with their own material qualities, versatile enough to accommodate a multitude of creative activities where the user decides, the architecture does not impose. The volume’s silhouette is not casual. It deliberately recalls the house that a child would draw to evoke the home and gives the user the felling of “being at home” for a few days despite being placed in the lobby of a theater. Furthermore, this simple and iconic shape bring us to childhood. The idea of the dollhouse introduces a playful aspect that invites to have fun, to climb and reach the net and to discover yourself in the tree house.

Project team
Architects
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Garnica PlywoodManufacturers
Mad labSmall wodden houses for decoration
Viveros AngelSuppliers
Gibraltar University
next project

Gibraltar University

Universities
Gibraltar, Gibraltar - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter