House Bern

House Bern

Architect
Tormen Architekten AG
Location
Bern, Switzerland
Project Year
2019
Category
Private Houses
Mark Drotsky Architektur fotografie
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
Build-in Whirlpool, Wall-mounted Toilet Vero square white DuravitVero
Kitchen faucet Flexus-S stainless steelFranke
Recessed LED lighting fixture Mike India 50Nimbus Group
Shower gutter Cleanline 60Geberit
Opti-Myst Line 1000 electric fireAttika Feuer AG
Ventilated facade Sparrow NTFunderMax
Product Spec Sheet
Build-in Whirlpool, Wall-mounted Toilet Vero square white
Kitchen faucet Flexus-S stainless steel
by Franke
Recessed LED lighting fixture Mike India 50
Shower gutter Cleanline 60
by Geberit
Opti-Myst Line 1000 electric fire
Ventilated facade Sparrow NT

House Bern

Tormen Architekten AG as Architects

This sculptural building with breathtaking views was built on an exclusive residential location in Kanton Bern. The alignment of the parcel with a northern slope direction captures the wonderful panoramic view of the entire Jura mountain range. With strict building regulations,the architects proposed a three storey project that washarmoniously integrated into the existing topography.The existing terrain was reinterpreted, together with the landscape architect, to create a sequence of habitable platforms. To access the house, one arrives by car into the spacious garage or as a pedestrian at the obscured entrance. With the use of large panels on the facade in a soft earth tone, the building appears monolithic while blending into its surroundings. The contrasting bare concrete walls accentuate the interventions made to the terrain.

Located on the entrance level are the several service areas with garage and storage rooms. Also found here, adjacent to the generous entrance hall, is a private office. On the ground floor an open plan living area with kitchen and dining is separated by a sculptural staircase. Large windows connect the interior visually with its surrounding. The residential area deliberately faces away from the entrance. This creates a retreat against the parcels interior. This retreat houses the covered lounge area with direct access to the infinity pool. Constructed from bare concrete it seemingly floats over the terrain and provides a unique perspective on the mountains in the distance. On the top floor a private retreat is created. The master bedroom with a wellness area merge into an open plan layout providing the residents with a secluded space overlooking their surroundings. 


Material Used :

1. Fundermax GmbH - Ventilated facade Sparrow NT

2. Regent Beleuchtungskörper AG - Wall Mounted LED lighting fixture Simes Skill rectangular, Recessed directional spotlight Cosmos 2 LED

3. Gemfloor AG - Exterior flooring Gemfloor Stonewalk

4. Franke Küchentechnik AG - Kitchen faucet Flexus-S stainless steel

5. Wesco AG - Recirculating extractor kitchen hood Bora classic

6. Geberit Vertriebs AG - Shower gutter Cleanline 60

7. Gessi SA - Wall-mounted recessed shower fitting Rettangolo K

8. Erwin Baireder - Outdoor Shower im regenstehen rm5

9. Wesco AG - Recirculating extractor kitchen hood Skyline Edge white glass

10. Keller Spiegelschränke AG - Wall-mounted Mirror cabinet Keller Illuminato

11. Bekon Koralle AG - Glass partition Koralle x80 free

12. Tece Schweiz AG - Recessed Toilet operating panel Tece 2 stainless steel

13. Nimbus Group GmbH - Recessed LED lighting fixture Mike India 50

14. Duravit AG - Build-in Whirlpool

15. Attika Feuer AG - Opti-Myst Line 1000 electric fire

16. Duravit AG - Wall-mounted Toilet Vero square white

Project team
Products used in this project
Imperial War Museums
next project

Imperial War Museums

Museums
London, United Kingdom
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter