House for a Couple

House for a Couple

Architect
SET Architects
Location
Fondi, Province of Latina, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Simone Bossi
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Main supplierCantiere Galli
CeramicCeramica Cielo
KitchenCesar
ParquetMAZZONETTO WOOD FLOORS
Tapszazzeri

Product Spec Sheet
Main supplier
Ceramic
Kitchen
by Cesar
Taps
by zazzeri

House for a Couple

SET Architects as Architects

An early 1900 apartment that plays on the dialogue between history and modernity.

 

The use of natural materials such as wood and marble, the careful study of colors and the relationship between light and shadows give life to a project with an elegant atmosphere suspended over time. The apartment is located in the historic center of Fondi, a small town in central Italy. In the late '50s the apartment fell into disuse until the 2018 when a young couple of entrepreneurs decided to buy it and renovate it. At the time of the purchase, the space still presented the typical twentieth century subdivision with many rooms served by a distribution corridor.

 

The strategy of the project was to adapt the flat to the contemporary lifestyle of the young owners through large and fluid spaces while retaining some elements that recall the original character of the apartment. The leitmotif of all the intervention is the use of white paint and oak wood giving at the same time an essential and warm feeling to the domestic environment. The purity of the rooms was therefore contaminated by a game of contrasts with original elements of the apartment such as Carrara marble, the white lacquered wooden window frames, and the lamps designed to reflect the spirit of that time.

 

Being on the top floor, various types of skylights have been used to ensure natural light in all the spaces, as well as interesting plays of heights and light. The most peculiar room of the apartment is the master bedroom which has been designed as an independent mini-suite, with the bed in the middle of the room, the large wall-wardrobe and the walk-in shower integrated with hydromassage. The photographer Simone Bossi captured the house using an analog camera when the owners were moving into the apartment.

 

Material Used :

1. Cantiere Galli Design - Main supplier

2. Antica Bottega - Lighiting

3. Cesar - Kitchen

4. Cielo - Ceramic

5. Mazzonetto - Parquet

6. The Paint Makers - Resin floor

7. Zazzeri - Taps

This story is available in multiple languages
Project Credits
Beaver Center (Bobrov center)
next project

Beaver Center (Bobrov center)

Community Centres
Nimno, Slovenia - Build completed in 2020
View Project