House for an Artist

House for an Artist

Architect
EXTRASTUDIO
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Hugo Santos Silva

House for an Artist

EXTRASTUDIO as Architects

Our clients, an artist who works with ceramics and mosaics and a retired musician who once toured with B.B. King, chose to build their new home in Alto da Ajuda, a working-class neighborhood built in the 1930’s.


Despite its proximity to the center of Lisbon, the area retains a certain village atmosphere, with small plots of two-story houses with gardens oriented towards the river.


Although local planning restrictions dictated the exterior form and ap-pearance of the house, this was our second attempt to create overlapping spatial experiences within a regular envelope, giving the dwellers a se-quence of unexpected spaces.


The basement accommodates the artist’s studio, a raw space with a high-ceiling and 10m-long roof light, which provides constant light throughout the day. Adjoining it is a hidden space, a music room with a window into the swimming pool.


The ground floor is a perfect square, 10x10m, a generous space with large windows opening in three directions. All social areas are seamlessly orga-nized in this space, providing a lively and generous atmosphere. The floor is slightly sunken into the ground, creating an unusual scale in the interi-or and transforming the window sills into benches.


Three bedrooms are arranged in a traditional layout on the first floor. On the floor above, beneath the pitched roof, is a loft with magnificent views of the river and sea.


The palette of materials selected - sanded aluminum floors, a variety of woods, lacquers, concrete and a range of pigmented colored stuccos spe-cially produced for the project - were intended to heighten the differences between each floor.


Construction started after Portugal’s application for a bailout from the IMF and like other contemporaneous projects, any superficial elements were removed, leaving a stark, elemental architecture.


Bought in the early days of construction, the swimming pool’s marble serves as the memory of other possibilities, transforming the music-room into a magical place.

Share or Add House for an Artist to your Collections
Project Credits
Architects
Landscape architecture
Structural Engineering
Product Spec Sheet

House MTGM
next project

House MTGM

Private Houses
Bibano, Italy - Build completed in 2016
View Project