House in Matsubara

House in Matsubara

Architect
Ken’ichi Otani Architects
Location
Setagaya, Japan
Project Year
2008
Category
Private Houses
Koichi Torimura

House in Matsubara

Ken’ichi Otani Architects as Architects

The design project, a small residence for a young couple, is located in a dense residential area in the suburbs of Tokyo where exterior wall of houses and fence are constructed along their lot boundary rejecting humane communication between the houses and the street. It should be noted that an empty land before a house and exterior walls are built could share common and flowing space with surrounding environment. This is an experimental project to design a house taking in the atmosphere of surrounding environment, especially front streets, to the building site and creating a new environment by adding a house on the site. At the same time, the house interior was designed under the constraints of a small building lot in the suburban environment and a small volume defined by the exterior façade.


The house has two angled façades to the street; the east external wall is slightly inclined inside to simulate a towering crag. An open garage faces to the street, and a two-story small front yard is placed behind the garage a narrow opening. The front yard, surrounded on three sides and open on one side, leads to the entrance. The front yard works as a buffer zone between the outside street and inside private residence. Through the front yard, interior and exterior spaces come into view alternately; when one looks down from the second floor through the yard, he experiences the interior and exterior views alternately. As a result, one’s sense of distance varies from the actual distance and becomes much longer.


There is no a specific space in the building, but four layers of different characters, such as space like an alley, space like a curved cave which can’t be seen through, spacious room with high ceiling, and a place like deck float to view silhouettes of high-rise buildings. At the same time, set-backed inclined external volume forms two small places to interact with the street. The slight inclination of the east wall and the deformed floor plan distort one’s perspective and refuse one to grasp the volume correct. This illusion causes spatial perception to swing, and changes the perception of vertical and the horizontal dimensions. The perception of the space varies depending of one’s standing.


By continuing and layering spaces of different characteristics in the building, one experiences physical and psychological sense of distance. The gap in experiencing different spaces with time can expand the frame of limited spaces.

Share or Add House in Matsubara to your Collections
Project Credits
JW Marriott Venice Resort & Spa
next project

JW Marriott Venice Resort & Spa

Hotels
Venice, Italy - Build completed in 2015
View Project