House in Newtown

House in Newtown

Architect
Architect George
Location
Newtown, NSW, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Clinton Weaver Photography

House in Newtown

Architect George as Architects

House in Newtown explores how a small footprint and floor area can create a high level of amenity, and how we can live more sustainably. Completed at the end of 2020, the alterations are to an existing circa 1910 single storey terrace. The site is in a dense area surrounded by varied urban fabric, train lines, laneways, and ramshackle community gardens and park. Located in the middle of busy Newtown in Sydney’s inner west, the site is tiny and awkward but benefits from good sunlight and proximity to urban amenity.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

The house is in the middle of a terrace row of six. The terrace row when viewed from the rear is a conglomeration of various materials, textures and colours. The house is adjacent to a busy train line, underneath a (typically busy) flight path and in the middle of a varied and active urban context. There is a lot going in a very dense and grungy inner-city environment. The total site area is a tiny 68m2 and 3.6m wide. One of the smallest sites you will come across as an architect. To the rear of the site is a much-loved community park and heritage listed Church with mature trees and community veggie gardens.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

The terrace row sits within a triangular block which results in a number of angled boundaries on the site. The tiny 68m2 site has thirteen different (and angled) boundaries as opposed to the typical four boundaries you would usually see with urban street patterns. The design for the project needed to rationalise these angles and the tiny site and its active urban context. The existing house was a small single storey terrace with an attic room accessed by a pull-down ladder. The footprint was mostly original with rendered and painted brickwork.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

Our design response for the new addition was deliberately singular in colour and simple in form so as to not further overwhelm the varied surroundings. The lightweight addition sits quietly with restraint. Responding to a brief for better connections from living areas to the outdoors on both levels, the design added a new first floor volume with subtlety. Openings to the house were designed as finely framed apertures to the rear park. Deep reveals/thresholds to the courtyard provide a fine edge to suit the scale of the house and subtly extrude the length.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

These new rear thresholds explore privacy and publicness. The rear Juliette style balcony and the green roof accessed from the first floor bedroom allow the building to ‘open-up’ to the rear park and urban community or ‘close-down’ when privacy is required. The new first floor addition follows the set-back pattern of the ground floor. The rooms are tightly planned to provide a 2 bed, 2 bath house on the compact site. All rooms have access to generous north facing windows and a green roof is located above the rear bathroom providing a much loved green outlook from bed.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

The clients wanted an architecturally designed home that represented their own personality on a tight budget. They willingly accepted a smaller house in order to live in this space that was ‘uniquely home’. A home with generous visual connections and views. But modest in scale.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

Financial decisions were embedded in the sustainable approach – to keep everything that can be kept and keep it small. The existing painted brick walls were retained to support the first-floor lightweight addition. This meant no additional structure was required which limited in-ground works to almost nothing and simplified construction to keep costs low. The site afforded no room to spare and we focused on utilising every millimetre available. The 2 bed, 2 bath home has a floor area of less than 60m2 and a footprint of only 35m2.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

Many design decisions were made on the basis of scale. In these rooms lever door handles were considered too opulent due to the 40 millimetre projection into the doorway. Flush pulls were used instead, the doorways are only 700mm wide. Like a finely constructed boat. With the kitchen occupying the space under the stair, the only circulation area is the small 1 and a half square metre landing on the first floor.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography

The new timber structure is exposed and detailed in a way to provide shelves for books and household belongings. Steel framed doors were finely detailed to provide larger view openings to the rear. The steel reveals are honest, with fine edges and again with alcoves and nooks destined to be filled with the belongings of the clients over time. Materials are robust, honest, and simple. This project is an exploration of how to pare back, dwell in smaller spaces, in dense environments and provide a sense of personal connection for our clients.

photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography
photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography
photo_credit Clinton Weaver Photography
Clinton Weaver Photography
Share or Add House in Newtown to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Kimball Showroom
next project

Kimball Showroom

Showrooms
Dallas, TX, USA - Build completed in 2021
View Project