House in Uraga

House in Uraga

Architect
note architects
Location
Yokosuka, Kanagawa, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Hiroki Kawata

House in Uraga

note architects as Architects

This is a project to renovate a room in old condominium in Uraga, which has been developing as a port town since ancient times. In a wall concrete structure building, concrete walls and beams cross the living space, which is a major constraint on changing the floor plan. Without denying the existence of this hard and heavy concrete, I thought about constructing a living space with a minimum of operations by utilizing it as a terrain.

photo_credit Hiroki Kawata
Hiroki Kawata

The rough floor plan was entrusted to the concrete wall, and low-height shina plywood furniture was placed under the beams to make up for the shortage. If furniture is placed independently of the beam, it becomes a "partition" that switches the space, and if it is placed along the beam, it becomes a "partition" that divides the space.

photo_credit Hiroki Kawata
Hiroki Kawata

As a result, the half of the room where the bearing wall does not cross becomes a large studio space that is gently partitioned, and the wind and light to pass through. On the other side, the other half separated by the bearing wall is automatically divided into private rooms, so sanitary and bedrooms are arranged. The large space is changed by floor steps, furniture, sleeve walls, etc. so as not to be redundant.

photo_credit Hiroki Kawata
Hiroki Kawata

Instead of the built-in storage, we created furniture that reminds us of where we are, creating a state where the entire small living space can be used. By inserting soft furniture against hard terrain, we are creating new terrain by sprinkling places with various personalities. We aimed to create an environment-like living space where people can live while reading the new terrain.

photo_credit Hiroki Kawata
Hiroki Kawata

If you consider the wall concrete structure as the environment and the texture of concrete as the finish, you can create a living space with a minimum of operations. Minimizing it will reduce the use of materials and will also reduce the discharge of waste materials during the next renovation. We believe that entrusting ourselves to the structure of the building will lead to the rationalization of the renovation of wall concrete structures.

Caption

Material Used:
1. Flooring: Acacia plywood flooring, vivid acacia UV amber, e-kenzai
2. Doors: Rawan Paint
3. Windows: Existing
4. Roofing: Existing
5. Interior lighting: Glass pendant light,Rikasan(sun), Rikashitu
6. Interior furniture: Steel legs, square pipe furniture legs, toolbox

Project Credits
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
Acacia plywood flooring, vivid acacia UV ambere-KENZAI
Steel legs, square pipe furniture legstoolbox
Product Spec Sheet
Acacia plywood flooring, vivid acacia UV amber
Steel legs, square pipe furniture legs
by toolbox
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More