House Kerkstraat

House Kerkstraat

Architect
Denkkamer Architectuur & Onderzoek
Location
Beek en Donk, Netherlands | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Stijn Poelstra

House Kerkstraat

Denkkamer Architectuur & Onderzoek as Architects

House Kerkstraat is situated on a generous plot near to a main entrance of the village. The all new house replaces a former dilapidated house which due to reorganization and transformation over time eventually ended up in the south corner of the plot. Legislation dictated the new house should be built on the same position.Therefore the main volume needed to be positioned in the far south corner nearby the heavy traffic intersection.

 

In order to establish the desired privacy and reduce the traffic noise the front has a somewhat closed character. Windows have been kept small en are revealed in the brickwork façade which has been given extra physical mass to absorb traffic noise.

 

Starting in the main and first brickwork volume the different spaces move from the main volume towards the back. Spaces are accommodated in individual and linked volumes. The living and office are situated in the first brickwork volume at the front side. The wooden volume behind accommodates the kitchen with folding doors towards the garden and offers a view on the rear access on the other side. In the third volume which is also in brickwork the dining is positioned which is characterized by large precisely positioned openings to establish both intimacy and a relation with the garden. The garage is situated in a modest wooden volume which displays affinity with a wooden barn. At the far end almost in the middle of the garden close to the pool the relax space is situated.

 

All volumes are characterized by archetype pitched roofs. A shape which is common for houses and barns. Inspiration for proportions and materials is derived from the functional needs of the spaces.

 

For example the kitchen is in the wooden and light volume with floor to ceiling glass folding doors in order to create an outdoor atmosphere inside. Connecting the brickwork introvert and private living and dining spaces.

 

At the first floor the same wooden volume connects the bedrooms for both children and parents in the brickwork volumes. The relax space is interpreted as a wooden garden house. The all glass sliding doors disappear in the walls when open which emphasize the open garden house and terrace experience.

 

Through the fact that the spaces meander towards the back of the house interesting exterior spaces with patio like quality originate. A rear access patio for daily use car and bicycle storage. A terrace directly adjacent to the kitchen and a small patio which creates a physical distance between living and relaxing and therefore allow separate and parallel usage. An entrance axis with line of sight is cut through the volumes allowing access from the access patio through the entrance area and scullery.

 

Material Used:

1. Vogelensangh brickwork Ring oven fired bricks with Dutch marl

2. Nelskamp Holle Mulden ceramic roof tile

3. Metaglas  MethermoXL window frames and (sliding) doors

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersMetaglas
SuppliersBouwkundig Bureau Berg
Holle Mulden ceramic roof tileNelskamp
Ring oven fired bricks with Dutch marlVogelensangh brickwork
Product Spec Sheet
Manufacturers
Suppliers
Holle Mulden ceramic roof tile
Ring oven fired bricks with Dutch marl
Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More