House SL - Elegance with sea view

House SL - Elegance with sea view

Location
Lignano Sabbiadoro, Province of Udine, Italy | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Camilla Bach

House SL - Elegance with sea view

VISUAL DISPLAY - Interior / Identity / Stories as Interior Architects

White, natural materials and neutral color tones, design objects
A large beachfront penthouse on two floors, in a popular seaside place. All started by the owner's desire to renovate this beautiful house which enjoys wonderful natural light, where he has been spending his summer holidays with his family for years.

Over the years the needs change and in addition there is the desire to change. These were the two challenges that guided Visual Display in the development of the project in order to transform the space into a place with a contemporary, fresh and welcoming atmosphere; where you can breathe the “holiday air” as soon as you cross the entrance. A little bit like getting on a boat and being enveloped by the sense of relaxation that comes with it.

The primary design choice was the white color, then 'warmed' by the natural fibers of the carpets and the natural wood of some furnishings and accessories. The textile project also played an important role in the characterization and enhancement of the rooms and is entirely focused on neutral color tones of beige, powder gray, and blue.

At the center of the renovation project, there is the redesign of the existing staircase that connects the two floors. It was completely transformed in the finishes and geometries with a tailor-made intervention carried out in a modernist and essential style. The result is a total white impactful sculpture that dominates the open space.

Some important pieces of furniture already present in the penthouse (such as the large white sofa and the dining table) have been maintained and given a new identity together with the new design accessories that concur to make the space more tidy and enjoyable.

Even the lighting pieces has been totally redesigned with the replacement of most of the existing lamps with minimalist design objects together with great classics of Italian design (Davide Groppi and Flos); with the aim of creating the right lighting atmosphere for each area of the open space and bedrooms, and the feeling of timeless style.

The 'master bedroom' received special attention starting from the choice of an enveloping shade of powder gray for the walls, on which the author paintings and the new composition of mirrors in naturally curved wood stand out.

The two suspended bedside tables with hidden drawers and the sculptural chest of drawers in front of the bed (inspired by the great masters of design) are instead an exclusive edition specially custom-designed by Visual Display. In the end, the choice of textiles for the bedroom gives particular elegance, uniqueness, and warmth to the environment.

Upstairs, a more rational layout has made it possible to obtain, despite the open space setting, two intimate and comfortable sleeping areas which, thanks to the slope of the roof, bring to mind the cabins of a boat. A light custom-made white wooden screen divides the sitting room from the bedroom, creating a see-through effect. Another room, designed as an enveloping alcove, was set in the most sloping area of the attic by creating a platform with an integrated light that houses a double bed in support.

 

Material Used :
1. Loose furnishings and accessories: Cumini Casa S.r.l.
2. Realization of the staircase: D’angelo Carino
3. Realization of custom-made furnishings: Floreani Design
4. Creation of cushions and upholstery: Tendaggisti Barison

This story is available in multiple languages
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
LightingFlos
LightingDavide Groppi srl
Loose furnishings and accessoriesCumini Casa S.r.l.
Product Spec Sheet
Lighting
Lighting
Loose furnishings and accessories
Renovation on Cox’s Row
next project

Renovation on Cox’s Row

Private Houses
Washington, D.C., USA - Build completed in 2018
View Project