Hub of huts
Alex Filz

Hub of Huts: the village upside down

NOA as Architects

For its latest South Tyrolean realisation, noa* returns to Hubertus in Olang, one of the first places to have revealed the studio's expressive power. After the iconic cantilever pool, a new suspended platform defies gravity law by overturning the concept of wellbeing.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

When noa* designed the cantilevered swimming pool for Hubertus in 2016, the studio envisioned it as a rock stranded between earth and sky. In 2019 a new assignment was granted to the architects, the design of a dedicated wellbeing extension. It was not an easy task for a building that had already found its symbol in the swimming pool, yet this served as inspiration for the new project.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

In an initial research phase, the team of architects examined the new starting situation and captured the house’s atmosphere in its context. From the observation of the surrounding landscape reflected in the swimming pool, the design concept came to life: to materialise what one sees mirrored on the surface of the water, as if the image were a transient rendering ready to be converted into reality. It is a concept that plays with the horizon line, the perception of upside-down, and the points of view. Lukas Rungger, the architect in charge of the project and noa* founder, explains:

"The essence of this project is the overturning of horizons, with the resulting effect of wonder for the observer. If you think about it, however, changing perspectives is a common exercise in wellness areas, where, depending on whether you are lying in the sauna, sitting in the relaxation area, or diving headfirst into the pool, the views are constantly changing".

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

The new structure is located on the southeast side of the façade, in a position symmetrical to the swimming pool. Like the pool, this is also detached from the main building: the platform hovers 15 metres above the ground and is supported by two pillars clad in larch logs, similar to those that punctuate the façade behind. Visitors reach the wellbeing area via a suspended walkway, which at the same time opens up to the newly constructed relaxation area, offering space for up to 27 people. On the platform, individual microstructures with gabled roofs accommodate the functional programme on two levels. A surprising element is the lower level, where the horizon undergoes a 180° rotation, and the huts appear to be anchored upside down.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

The two levels are characterised by a different treatment of privacy, with mainly exposed spaces above and protected spaces below. On the upper floor are two whirlpool baths, two panoramic showers and a changing room. The lower floor is a textile-free area: the central, enclosed part houses the foyer. From here one has access to the soft sauna, the Finnish sauna, a shower cabin, an ice mist shower and a third outdoor pool, from where one's gaze can sweep over the surrounding landscape.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

"The lower level of the platform causes a feeling of estrangement in the observer. As one descends, the temperature rises, and the environment becomes more protected. It feels like a descent into the centre of the earth, with the poles reversing,' sums up architect Gottfried Gruber, who supervised the project.

The decision to work with inverted pitched roofs is a choice motivated by formal and functional reasons: on the one hand, the desire to reproduce the architecture of a mountain village, and on the other hand, the practical need to allocate in the inverted roof the water purification system in the case of the swimming pool and the seating tiers in the case of the sauna. Moreover, the offset of the huts and the alternating orientation of the roof ridges allow a 360° view of the landscape, the real centrepiece of the project.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

The choice of colours and materials is in harmony with the mountain scenery: aluminium panels in natural brown tones clad the cabins, as well as the thickness of the slab, which is formed by a steel load-bearing beam structure. The brise soleil system that screens the windows is also of the same material and colour. The floors are light beige ceramic, while the floor is oiled white oak in the relaxation room. In this new assignment, noa* has been able to revive the imaginative drive from which Hubertus was born, designing a platform that, with its 20-metre overhang, marks a new floating outpost between heaven and earth. A project where the force of gravity seems to vanish to make way for unexpected scenarios.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz
photo_credit Alex Filz
Alex Filz
photo_credit Alex Filz
Alex Filz
photo_credit Alex Filz
Alex Filz
Caption
Caption
Caption

Read story in Deutsch and Italiano

Project Credits
NOA
Architects
Photographers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
façadeSTACBOND
Product Spec Sheet
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More

25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More