Huynh Residence

Huynh Residence

Architect
Norman D. Ward architect
Location
Cedar Hill, United States
Project Year
2015
Category
Private Houses
Charles Davis Smith

Huynh Residence

Norman D. Ward architect as Architects

From the street the house appears to be three, single-story connected buildings that suggest a compound. The exterior surfaces of the units are different materials and colors accentuating the tripartite design. The three units are staggered and offset by 10-feet, but are unified by a standing seam metal roof. The unit that faces the street, clad in Leuders limestone is “pulled apart” to create an entry courtyard. The other two units are clad in stucco, one painted cream; the other left the natural gray with a sealer. A black cypress screen sets off the front door.


The south-facing entry courtyard is enclosed on three sides with twostoneveneer bedroompavilions and an entry wall sheathed with a cypress rain screen.


The interior is crafted to bring in light without sacrificing privacy. Two glass boxes flank the courtyardwall,act as“light containers” thatdiffuselight into the rooms rather than submit them to a direct blast of Texas sun.One box is placed tothe northeast end ofthe entry hallway to capturemorning light, the other tothe southwest forthe evening light.


Awallengages theglass volumesto createa visualbuffer between the bedroom pavilions and living areas. Passage into the bedroom pavilions is through the glass boxes.


The low windows in the master bedroom and bathroom allow light to wash over the floors and provide privacy without the need for window coverings. They also allow an expanse of unpunctuated wall.


The home office is secluded while the reading alcove is elevated and projects from the house with three window walls. It is a serene spot for reading or contemplation. Steps lead upto the glass-enclosed space, which opens to the northern daylight. The reading alcove is elevatedabove theexterior groundplane offeringprotected views into the tree canopy.


Share or Add Huynh Residence to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
PlumbingKohler
WINDOWSMarvin Windows and Doors
AppliancesMiele & Cie. KG
Product Spec Sheet
Plumbing
by Kohler
Appliances
Refuge du Goûter
next project

Refuge du Goûter

Residential Landscape
Aiguille du Goûter, Mont-Blanc, Alt. 3835m, Saint-Gervais-les-Bains, France - Build completed in 2012
View Project