Imamami House

Imamami House

Architect
STUDIE
Location
Vila Cendana, Tangerang Selatan, Indonesia
Project Year
2022
Category
Private Houses
Ernest Theofilus
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
RoofingABADI
Genteng ABADI – Romane 12
Facade claddingDulux UK
Dulux Weathershield
Bathroom TOTO
HVACPanasonic
Alumunium Windows & DoorsAlexindo
Interior LED LightingIn-lite

Product Spec Sheet
Roofing
Genteng ABADI – Romane 12 by ABADI
Facade cladding
Dulux Weathershield by Dulux UK
Bathroom
by TOTO
HVAC
Alumunium Windows & Doors
Interior LED Lighting
by In-lite

Imamami House

STUDIE as Architects

Imamami House is a modern tropical residence located in south Tangerang, Indonesia. Built on an area of ​​96m² with dimensions of 12m x 6m and its building area is ​​137m² with a space program consisting of 3 bedrooms, living & dining room, kitchen, 2 bathrooms, 1 powder room, and other supporting facilities including garden, balcony, laundry area, storage and also a carport that can accommodate 1 car and 2 motorbikes.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

This house is a renovation project that has changed the facade as a whole, and changes some of the layout of the existing building. On the 1st floor the existing layout / wall is maintained as much as possible so as to minimize the demolition on a large scale. While on the 2nd floor, there is a layout change that is adapted to the needs of the new space and changes in the shape of the roof due to maintenance considerations and better building resilience. Several materials from the existing building were also reused, namely big coral stone which was previously used as a canopy element in the carport which is now used as a wall element in the bathroom, and the existing clay tile which was reused despite changes in the shape of the roof.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

The Architect created a simple, modern and tropical concept, where the facade is highlighted by a massive and dominant geometric shape of white squares with dots as an architectural decorative element. Combined with a fully transparent area so as to create a visual contrast between the left and right sides of the facade. The appearance of the new building is quite contrasting with the surrounding houses but still maintains and utilizes some materials from the existing building that can be reused as building elements that create visuals that are in harmony with the surrounding environment. The main combination of colours and materials used in this house is white colour, the concrete material, wood elements, and clay tiles which further strengthen the feel of a tropical house. The transparent area on the facade also aims to provide great visual access to the front garden of the house. In the carport area, the Architect wants to give an attractive visual impression by creating an irregular horizontal pavement pattern by giving a small space through which grass passes which strengthens the horizontal pattern and makes an interesting space experience when arriving at the house, and forms a visual pattern which is interesting when viewed from the top.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

The ground floor zoning program is designed with an open plan in the communal area. The dining room in this house is placed at the front, which also functions as a guest and gathering room. Adjacent to the TV room so as to create a direct connection between the two rooms as a living room. In the back corner of the land, the Architect provides a little space as a dry garden filled with 1 tree that can grow tall to penetrate the void so as to create a green visual in the room and can be enjoyed both from the 1st floor and the 2nd floor. The dry garden gets natural light from so that the tree remains alive and well.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

The concept of air circulation is applied by creating a cross ventilation from the front and back of the house. By utilizing the window openings in the entrance, 2nd floor balcony, as well as bedroom windows, connected by voids at the rear end area as air circulation paths from the 1st floor to the 2nd floor or vice versa. Meanwhile, the concept of natural lighting is also applied by creating large transparent areas in the facade area and several skylights that provide direct light to the 1st floor. The skylight positions include the stairs area, dry garden area, 2nd floor bathroom, and laundry area. The skylights in the staircase area are decorated with solid wood lattices so that they form a regular shadow pattern and move following the movement of the sun. The skylights in the back area are directed towards the dry garden on the 1st floor and the laundry area on the 2nd floor, while the skylights on the bathroom on the 2nd floor are flat-shaped which are located on the side of the natural stone field to create a natural space atmosphere.

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

Team: 

Architects: STUDIÉ

Lead Architects: Ivan Eldo

Architect in Charge: Aidil Akbar Syahraini

Photographer: Ernest Theofilus

photo_credit Ernest Theofilus
Ernest Theofilus

Materials used: 

Facade cladding: Dulux Weathershield
Flooring: Niro Granite
Doors & Windows: Alexindo Alumunium 
Roofing: Abadi Rocky – Romane 12
Interior lighting: In-Lite LED
Interior furniture: Informa, TACO
Bathroom: TOTO
HVAC: Panasonic  

Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsFrançais and Español

Project Credits
Architects
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More

10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors
27 Nov 2022 Specification
10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors

No matter the project typology, washrooms or bathrooms are intimate spaces. In current times, the fu... More

Top 10 office side tables
24 Nov 2022 Specification
Top 10 office side tables

Successful office side tables are versatile and functional to meet the many demands of working space... More

House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric
23 Nov 2022 News
House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric

In a small historical centre next to a micro-urban vineyard in Frisa, Italy, this house and its anci... More

Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume
23 Nov 2022 News
Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume

In a quiet residential area of Seochon, Seoul, the Ogindan Dandan House by SML sits at the edge of a... More