Infiniski Casa El Tiemblo

Infiniski Casa El Tiemblo

Architect
Infiniski

James & Mau
Location
El Tiemblo, Spain | View Map
Project Year
2010
Category
Private Houses
Pablo Sarabia

Infiniski Casa El Tiemblo

Infiniski as Architects

The “El Tiemblo House”, represents the key values of the Infiniski brand: modular, greener, cheaper, faster, better, cooler and flexible. The project is based on a bioclimatic and modular design, using a prefabricated construction process allowing a reduction in costs, time and environmental impact. Thanks to it’s “modularity” the house was thought in a way it can be easily enlarged depending on the future needs of the client. The house of 190m2 is designed in the shape of an “L” and organized in 2 levels. It uses 4 recycled maritime containers for structure, façade and roof systems and a galvanized steel structure which serves as a structural foundation for the upper level of the house.


The project was designed in the shape of an “L” in order to respond to the bioclimatic needs of the house and take full advantage of the topographic setting of the land; natural surroundings, light and landscape views. The main window opening of the house is directed towards the beautiful views of the Valley and in conjunction with the door and window openings located on each side of the “L”, it acts as an effective natural ventilation tool. The Façade system uses the original metal panels of the recycled containers, which provides an effective natural heating system, when receiving direct solar radiation during cold days. Complemented with a Biomass heating system, the house achieves high energetic efficiency during winter. In summer, climbing deciduous plants cover the façade creating a natural solar protection and a ventilated thermal envelope.


The “L” design also allows creating a clear separation between “common” and “guest” areas. The main branch of the “L” includes a living room, dining area and open kitchen on the lower level ; master bedroom with office , walking closet and bathroom are on the upper level. The guest area including 1 bathroom and 2 bedrooms is located in the second branch of the “L”. “Common” and “Guest” areas are linked by a small circulation space but which also provides a clear independence between each zone allowing greater privacy and a more efficient control of energy consumption between the various parts of the house. When empty, the so called “guest area” can disconnect itself from the rest of house so as to reduce electricity and heating consumption. The house contains 70% (measured in weight) of recycled, eco-friendly, non polluting materials and uses renewable energy systems for greater energetic efficiency: - Recycled shipping containers high cube 40´ for structure, facade and roof systems - Eco friendly acoustic and thermal insulation of projected cellulose (80% recycled cellulose), Eco friendly wall sheeting made of fiber-plaster (gypsum)Brand- Farmacell (using 80% recycled cellulose and natural gypsum). - Thermal Floor insulation with eco-friendly natural cork sheeting. - Metal panels from reused shipping container or galvanized steel modules for external façade - Insulated double glazing - Eco Label Paintings - Biomass heating. The total cost of the house is 140.000 Euros with an execution time of 6 months .

Project Credits
Architects
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureBecara
Product Spec Sheet
Furniture
by Becara
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More