See-Through House

See-Through House

Architect
Koning Eizenberg Architecture
Location
Santa Monica, CA, USA
Project Year
2015
Category
Private Houses
© Eric Staudenmeir
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
8mm Cellular PolycarbonatePolygal USAPolygal Multiwall Polycarbonate
FaucetsGROHE
Rubber Flooring (bathrooms)nora
Plastic LaminateAbet Laminati
Door HardwareFSB
Aluminium DoorsArcadia Inc

Product Spec Sheet
8mm Cellular Polycarbonate
Faucets
by GROHE
Rubber Flooring (bathrooms)
by nora
Plastic Laminate
Door Hardware
by FSB
Aluminium Doors

See-Through House

Koning Eizenberg Architecture as Architects

This suburban home, designed for a Planning Commissioner and her family, offers a relaxed connection to the street and provides an amplified perception of space on a typical 50’x 150’ lot by organizing expansive views through the length of the house.


A barn-shaped roof emerged from tracing the maximum permitted planning envelope, producing a chance rural reference that fits both the family’s background and interest in the informal, modest and communal. A Quaker bonnet, seen in an old family portrait, inspired the shaping of the guesthouse roof, which backdrops the series of indoor and outdoor spaces. Movable privacy/sun control screens between house and yard modify views inside and out at different times of day.


Sustainability:

Built to comply with both strict Santa Monica standards and the architects' and owners' dedication to responsible design, See-Through House employs efficient and sustainable strategies for energy production and consumption, daylighting, airflow and water usage. Photovoltaic panels line the south-facing roof at an optimized angle. Daylighting from skylights combined with vast, high energy performance glazing alleviates the need for artificial daytime lighting, and LED lighting systems provide energy efficient evening light. Sliding oversized wooden panels on the west face of the house and eastern balcony provide passive shading to reduce solar gain while allowing ventilation.


Ventilation panels installed throughout the house further passive ventilation, while operable skylights on the second floor discharge hot air to complement this system. Slab on grade construction further enhances cooling efficiency through natural geothermic properties. Draught tolerant planting combined with water efficient landscaping and irrigation allows the house to irrigate multiple gardens without acting as a water drain. An urban runoff drainage infiltration pit and rain cistern provides water reuse for irrigation, and low flush low flow toilets further reduce the house's potable water usage. Applied finishes are all low VOC, and both construction waste and deconstruction materials were recycled.


Material Used :

1. Arcadia - Aluminium Doors

2. Dexotex - Weatherwear Elastomeric Roofing Membrane

3. Elite Wood Floors - Naturalcote Oil Finish (2nd floor)

4. Polygal - 8mm Cellular Polycarbonate

5. Benjamin Moore - Paint

6. Nora - Rubber Flooring (bathrooms)

7. Haketai - Mosaic Tile

8. Miele - Appliances

9. Abet Laminati - Plastic Laminate

10. Montigo - L Series Fireplace

11. FSB - Door Hardware

12. Grohe - Faucets

Share or Add See-Through House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
House on the Cliff
next project

House on the Cliff

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2012
View Project