Italianate House
Simone Bossi
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
WindowsOTTOSTUMM SAFerroFinestra W40
WindowsMOGS SRL UNIPERSONALE
ManufacturersBlum
Wall-hung ceramic toilet - MINI LINKCeramica Flaminia
ManufacturersCotto Manetti
LightingViabizzuno

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Blum
Wall-hung ceramic toilet - MINI LINK
Manufacturers
Lighting

Italianate House

Renato D’Ettorre Architects as Architects


What is the big idea behind this project


This project involved the restoration and modification of an inner Sydney heritage-listed three storey Italianate-style C1880's terrace house and 1860’s stable.  The concept was to translate a 1990’s office fit-out into a modern-day residence preserving the historic style of the building while inserting a brave and very contemporary atmosphere inside.


A short description of the project

The restoration and brave modification of an existing heritage-listed three storey Victorian Italianate-style terrace house with carriageway, with modifications to the rear wing and restoration and modification to sandstone stable, restoration of rear stone fences and addition of concrete carport with landscaped roof terrace located at rear of ‘L’ shaped site in Surry Hills, Sydney.


The underlying concept was to translate an existing 1980’s office fitout into a contemporary residence while honouring the style of the building and still being able to live in great comfort and awe of the bold design modifications. Due to the low heritage significance of the rear wing total restructuring was possible where the most dramatic design intervention took place.


Introduction of the impressive engineered double height brick vault ceiling to the restructured rear wing seemed an appropriate element for the Italianate style of the house. This brings to modern design such elements of historical grandeur that gave rise to the notion ‘the arch never sleeps’.


The building's main historical features such as ornate marble fireplaces, main staircase, and main entry glass panelled door and side lights brought back to life contributing to the beauty of the new residence. 


Materials favoured where salvaged bricks, terracotta tiles, white Carrara marble, white stuccoed walls.The expansive double glazed roof acts as a heat bank to disperse hot air through the upper levels of the house in the cooler months and can also act as a drying area during wetter periods.


Specialist consultants were engaged including, stone mason, engineer, heritage consultant, landscape designer and pool consultant. The existing building's generous size permitted additional spaces beyond the client’s needs and expectations allowing the introduction of the multi-use conservatory on the second level of the rear wing. The conservatory has been treated as an outdoor living area with potted trees.


Sustainability - How has your project addressed sustainability concerns?

Passive cooling, under floor gas heating, hydronic radiators to the front terrace house along with thermal properties of the existing mass brick external walls and double glazing to skylights and new openings provide sustainable physical comfort.

 Rain water collected irrigates gardens. Existing vegetation is retained to maximise amenities and new vegetation used extensively on balconies, garden walls and the carport green roof.

 

The multi–use conservatory, designed with the same objectives as an outdoor terrace, uses reclaimed terracotta floor tiles laid under an expansive double glazed roof acting as a heat bank during winter, dispersing hot air to the upper levels and doubling as a drying area during wetter months. The conservatory is a wintergarden during the cooler seasons with natural sunlight and is protected by the glass roof on rainy days.

The brick vault living space brings natural light, air, sun, water, vegetation and the sounds of nature in. 


Skilled stonemason’s expert in stone preservation and repair of sandstone walls were paramount ensuring faithful restoration of significant elements of the heritage buildings. Skilled craftsman repaired or made missing or deteriorated interior timber mouldings, stair balusters and re-discovered hidden ornate walls.

This story is available in multiple languages

Italianate House

OTTOSTUMM SA as Windows

This is a new contemporary family home previously used as offices in the 1990s.  It’s a restoration and brave modification of an existing 1880’s heritage-listed three-storey Victorian Italianate-style terrace house with carriageway, modifications to the rear wing and restoration and modifications to the 1860’s sandstone stables, restoration of rear stone fences and addition of a concrete carport with landscaped roof terrace located at the rear of an ‘L’ shaped site in Surry Hills, Sydney.

 

The owner/builders retained full control of construction and contractual obligations however, collaborated closely with the architect at all times. This relationship allowed continual design review throughout the construction period and ensured that suitable construction measures and funds were appropriated for structural modifications to the historic buildings.

 

The underlying concept was to translate an existing 1990s office fit-out into a contemporary residence while honouring the historic charm of the building and giving the owners a comfortable home with bold design modifications.

 

The low heritage significance of the existing rear wing offered an opportunity for total restructuring, so it was here that the most dramatic design intervention took place.  The introduction of the impressively engineered double-height brick vaulted ceiling to the restructured rear wing seemed an appropriate element for the Italianate style of house.  The vaulted ceiling brings to modern design such elements of historical grandeur that gave rise to the great architecture of early civilisations and bestowed the notion ‘the arch never sleeps’.

 

The constraints of the site meant that, instead of building a new addition to the rear wing, space could be reworked to provide light and visual connection as well as access to courtyards.  Special consideration was given to separating the historical terrace house from its rear wing with glazing to link the voids and separate the old from the new with negative space.

 

The building's harmonious internal structures were preserved, including historical features such as the ornate marble fireplaces, main staircase, and glass panelled door, and the sidelights were brought back to life to enhance the home's beauty.

 

Materials favoured were salvaged bricks, terracotta tiles, white Carrara marble and white stuccoed walls.

 

Passive cooling, underfloor gas heating, hydronic radiators, and double glazed skylights were installed in the front terrace house in addition to the thermal properties of the existing mass brick external walls to provide sustainable physical comfort.

 

Rainwater is collected to irrigate the gardens and existing vegetation is retained to maximise amenities. New vegetation is used extensively on balconies, garden walls and the carport green roof.

 

Specialist consultants were engaged including, stone mason, engineer, heritage consultant, landscape designer and pool consultant.

 

The existing building's generous size permitted additional spaces beyond the client’s needs and expectations allowing the introduction of the multi-use conservatory on the rear wing’s second level.  The conservatory was designed with the same objectives as an outdoor terrace, using reclaimed terracotta floor tiles laid under an expansive double glazed roof which acts as a heat bank during winter to disperse hot air to the upper levels. It also doubles as a drying area during wetter months.  The conservatory has been treated as an outdoor living area with potted trees.  It's a winter garden during the cooler seasons with abundant natural sunlight and, on rainy days, is protected by the glass roof.

This story is available in multiple languages
Share or Add Italianate House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
La Torre Bianca
next project

La Torre Bianca

Private Houses
Gagliano del Capo, Province of Lecce, Puglia, Italy - Build completed in 2020
View Project