Jeroen Pit Huis
Courtesy of Concrete
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantMuuto
Strand Pendant Lamp
UNDER THE BELL PENDANT LAMP
Wall & Floor TilesMosa
Floors Communal Spaces & BathroomsTarkett
Big Giraffe3d Creation Lab
Communal Kitchen & Cabinets ApartmentsWeken Bij De Mandemakers Groep

Product Spec Sheet
Pendant
UNDER THE BELL PENDANT LAMP, Strand Pendant Lamp by Muuto
Wall & Floor Tiles
by Mosa
Floors Communal Spaces & Bathrooms
by Tarkett
Big Giraffe
Communal Kitchen & Cabinets Apartments

Jeroen Pit Huis

concrete as Architects

Jeroen Pit Huis is a healthcare home for chronically, seriously ill children and their families, that serves as a transition home between intensive care units and their family homes. Located in the Southeast of Amsterdam on the ground of Amsterdam Academic Medical Centre, the 1700 m2 space of Jeroen Pit Huis has 8 apartments connected by a communal living room with a communal kitchen, playroom, physio area, nursing station, snug room, central bathroom, and meeting spaces. The transition home is a pioneering concept in healthcare and provides all the necessary medical help for the children, who are dependent on high-quality medical and nursing care and their families while offering the comfort of home. 24/7 care support is available and parents get trained on how to use medical tools to take care of their children in a home situation.

photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete
photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete

Concrete team started by programmatically cleaning the whole floor plan and they rebuilt it from the perspective of the Jeroen Pit Huis purpose, facilitating all medical equipment of a hospital in a home environment. This perspective helped the Concrete team place a heart in the middle of the floor plan. The heart represents home, life, connection, and living together. The most relevant social spaces were located in connection with the biggest windows and orientated towards the terrace. Surrounded by the 8 apartments, the heart of the Jeroen Pit Huis became the connector, conversation starter, and the place to live, share and support each other for families going through a difficult time.

photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete
photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete

The more functional areas such as a back of house kitchen, storage spaces and trash room are positioned in the less attractive resting spaces within the building. The technical spaces and offices of the doctors and nurses are located close to the entrance/ arrival with the smart opening and windows for emergencies. The more intimate spaces with lower ceilings like the kitchen and the playroom are in contrast to more open double-height spaces where visitors can experience the whole house-shaped building…

photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete
photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete

Functions created the volume of the inner house, with no corridors without a purpose or dead ends… Contributing to the corridor experience, the wheelchair parking units are lined and marked with graphic stickers on the floor to make them part of the design and everyday life. There are several points where windows are located to keep the sight connection between the medical staff and the patients without making them feel watched or followed.

photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete
photo_credit Courtesy of Concrete
Courtesy of Concrete

Healthcare spaces have rules and regulations that require a different design approach. Creating a healthcare space that feels like home required using a different type of fabric (anti-bacterial), enlarging the elevator to a hospital-sized elevator, or even using a vinyl floor to follow the hygiene requirements. Concrete played with the visibility of hospital-like elements and hid them while making them easily accessible.

Caption

Materials Used:

Communal kitchen, cabinets apartments - De Mandemakers Groep

Wall and floor tiles - Royal Mosa

Big giraffe - execution by 3D Creation Lab

Art - Thomas Trum, Peim van der Sloot

Floors communal spaces and bathrooms - Tarkett BV

Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Introducing Partner Geopietra
19 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Geopietra

Geopietra® is an international brand and an Italian company founded in 1996, specialized in the... More

Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House
18 Apr 2024 News
Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House

In New Canaan, Connecticut, Shigeru Ban: The Paper Log House has opened as part of the 75th annivers... More

10 commercial buildings that benefit from planted facades
18 Apr 2024 Specification
10 commercial buildings that benefit from planted facades

The integration of nature into architecture marks a proactive urban response to the climate emergenc... More

Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More

Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More