JEWEL

JEWEL

Architect
APOLLO Architects and Associates
Location
Setagaya, Tokyo, Japan
Project Year
2018
Category
Private Houses
Masao Nishikawa

JEWEL

APOLLO Architects and Associates as Architects

It can be described as a “Tokyo-style” urban house built on a small “flagpole” plot (a square plot with a narrow approach) in a residential Tokyo neighborhood. The central idea of a house for a couple with one child is “minimal.” The key point became how simply – and how beautifully – we could display such a limited amount of space.

 

We designed the façade of the building at the end of the stepped approach to symbolize the impression of a narrow alleyway, using black galvalume steel sheets to clad the exterior. Once you step inside, a white space opens up that inverts the exterior appearance, with the symbolic steel stairwell functioning as an invitation to the upper floor. A skylight is installed at the top of the stairs, illuminating the first floor with a soft natural light.

 

The first floor features a compact bathroom in addition to private spaces such as a master bedroom and a child’s room. On the second floor, the provision of public space not only in the form of a living-dining kitchen but a compact courtyard, as well, bring in daylight and elicits a sense of openness.

 

The cumulative effect of devices including the use of ceramic floor and wall tiles both inside and outside to create a sense of flow and hiding the steel sash frame creates a muted and minimal space. The ceiling features a minimal lighting design based on the maximal use of indirect lighting, so that the space takes on a jewel-like luminance. The house demonstrates how high density arise precisely due to the nature of small spaces.

 

Material Used :
1. Exterior Finish: Galvalume
2. Floor: Tile
3. Wall: Wall Paper
4. Ceiling: Wall Paper
5. Lighting: LED
6. Structure: Timber

Share or Add JEWEL to your Collections
Project Credits
Edge House in Krakow
next project

Edge House in Krakow

Housing and Private Houses
Krakow, Poland
View Project