JP House

JP House

Architect
Kumar La Noce
Location
Bangalore, Karnataka, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Vivek Muthuramalingam
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Furniture & FurnishingsArt Avenue
LightingArtemide
Furniture & Furnishings Freedom Tree
RugsSu Marmuri
Furniture & Furnishings Urban Ladder

Product Spec Sheet
Furniture & Furnishings
Lighting
Furniture & Furnishings
Rugs
Furniture & Furnishings

JP House

Kumar La Noce as Architects

Built on a compact 180 sqmt site, the house is distributed on three levels and includes two interconnected apartments; living, working and studio spaces for the family of an illustrator on two levels, and the ground floor housing their elderly parents. The street facing front side of the house is sheathed by a light blue perforated screen. Incorporating a system of openable panels this screen allows the house to breathe and respond to the flows of nature, daylight and conditions outside.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The daytime spaces, including a double height living area, are oriented towards the eastern street side of the site, filtered by the screen, while the night time spaces overlook a lush public garden on the west side.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The interiors feature a stark palette: White walls, Polished cement and minimal wooden accents.  A bold exception comes in the form of a teal-coloured sky-lit stairway, seemingly watercolour rendered, travelling through the different levels and adding a striking yet soothing highlight to the spaces.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The daughter’s bedroom on the first floor features a balcony created as a micro version of the front façade, a cosy pod extending into the tree canopy. The top floor of the house has a music studio and drawing studios for the clients. Between the studios, sliding glass doors lead to an open to sky court and a stairway leading to the rooftop terrace. This floor offers itself to different possibilities, as an event space, space for workshops or for play.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The perforated metal façade is envisioned as a “filigree”; it incorporates simple but sophisticated detailing to retain the ‘lightness ‘of the element, while using readily available metal sections. The custom screen system was realised through a close collaboration with a fabricator, who has a passion for detail in metal working. An exercise in balancing performance with minimal, essential and rugged detailing, craft plays a role here as much as engineering.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

Architecturally, the façade is designed to expand the living areas of the house beyond their walls. From inside, the deck enclosed by the screen becomes an extension of the family’s activities and their moods: opening fully to the theatre of the street outside, selectively or closed entirely to create a private space washed in dappled light, suspended between inside and outside. 

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

From the street, the house becomes an interesting and sometimes provocative addition to the series of houses that line both sides, packed tightly alongside each other. Composed as two planes set at differing angles, the screen is perceived differently depending on sky it is reflecting, sometimes a solid plane, sometimes a translucent skin.

photo_credit Kumar La Noce
Kumar La Noce

The parameters that structure this project and site are common to most tight urban residences in cities like Bangalore. Concerns like security and privacy need consideration as much as light, ventilation and energy efficiency. We approached this brief with an intent to create a framework for enduring luxury in domestic space not defined by the cost of materials used but through natural light, quality of space and adaptability by the inhabitants.

Caption
Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Share or Add JP House to your Collections
Project Credits
Signify Health
next project

Signify Health

Offices
Dallas, Texas, USA - Build completed in 2020
View Project