JR House
Damião Santos

JR House

M2.senos as Architects

The house is part of a peripheral context, characterised by a diffuse urban environment. To integrate and contribute to the stability of the environment, the proposal is implanted in the ground, providing space for walking and defining the boundary of the house lot.

photo_credit Damião Santos
Damião Santos

On the other side, the relationship with pre-existing elements defines all the volumes. The extensive cobblestone of only one floor, perpendicular to the street and extended to the limit, is complemented by two cross-cut volumes, coated with wood, moving south. One of these volumes is the kitchen. The second, which is facing the street, is the suite. It is this lower body that leans on land's limit at the south-side, solving the complex relationship with the neighbouring house. 

photo_credit Damião Santos
Damião Santos

Albeit with a contemporary language, absorbable materials are not avoided, guaranteeing an existential comfort and conferring a plastic identity: zinc and pine wood slats, which in almost craftsmanship, seeking a universal language, but always connected to the truth of materials and time.
 

photo_credit Damião Santos
Damião Santos

The building unfolds on two floors, with one in the basement. The main body ground, facing the inside of the allotment, assuring the best quarters to living spaces. 

photo_credit Damião Santos
Damião Santos

The bedrooms are on the eastern side, protected by a small inner courtyard, which serves as ventilation and light. The suite is situated in the south wing, in direct relation to the outer space. 

photo_credit Damião Santos
Damião Santos

To the west, the house moves away from the allotment boundary, creating a covered outdoor space with barbecue area and outdoor canopy. 

photo_credit Damião Santos
Damião Santos

To the south, the room turns to a narrow but extensive garden, through a deck area and tongue, which minimize the most aggressive exposure to sun rays. 

photo_credit Damião Santos
Damião Santos

The northern elevation is more restrained, with occasional openings from the main hallway. Taking advantage of the diffuse illumination from the northern side, the corridor assumes a scenic character, becoming a key element in the house experience. 

Caption
Caption
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
15 Feb 2024 Detail
Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich

Swiss architectural practice Itten+Brechbühl AG (IB) has completed the “Sporthallenp... More

25 best architecture firms in Dubai
14 Feb 2024 News
25 best architecture firms in Dubai

Innovation and futuristic vision define architecture in Dubai. The city's skyline, a panorama of tow... More

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
14 Feb 2024 News
B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders

Wielerdroom Heusden-Zolder is a multifunctional sports complex with a 250-meter indoor cycling track... More

10 workplaces that use sandwich panels in their construction
13 Feb 2024 Specification
10 workplaces that use sandwich panels in their construction

A sandwich panel is a construction material that is typically made up of three layers to form a comp... More

MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets
13 Feb 2024 Innovations
MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets

MVRDV has designed a unique coral-inspired 3D printed retail facade that uses ocean plastic for the... More