Apartamento em Gouveia
Ivo Tavares Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
CarpentryCarpintaria Venezolana
Sanitary systemsGeberit
Stone flooring and coveringsMármores Central de Vagos, Lda
Lighting SystemPrimelux
Home appliancesTraçoinox

Product Spec Sheet
Carpentry
Sanitary systems
by Geberit
Stone flooring and coverings
Lighting System
Home appliances

Apartment In Gouveia

M2.senos as Architects

Intervention that cannot be seen...

Gouveia, located at the foothill of Serra da Estrela, has Avenida General Humberto Delgado in its toponymy, renamed after the 25thof April1974. It is an iconic avenue at the top of the city, with a residential nature, confirmed by the magnificent houses and generous road profile, punctuated by the vast existing trees.

It is there, between the houses, that we find the 1965 building with three floors and six units. Without pretensions, these modernist-style buildings, like so many other contemporary examples, filled the country's main cities. If the use of concrete visors, continuous balconies to accentuate some horizontality, and wooden three-leaf windows are common elements, the local context stands out. Specifically, its location on terraces supported by granite walls or the stonework details in local stone, which gives it some personality. The renovated apartment is on the first floor, however, it has level access from the back, given the location's topography.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

The intervention aimed to preserve the existing building as much as possible, for economic reasons, but also to maintain its character, respecting its details, flooring, wooden frames, or antique furniture.

The organization of the space was favorable: an intimate nucleus with three bedrooms separate from the social areas, two living rooms, and a kitchen. There was also a small room with a sanitary installation next to the kitchen and connected to the laundry room. A room intended for a maid, a memory of other times, which made no sense to keep.

Therefore, the changes were just the dismantling of this space, transforming it into the kitchen pantry, and the autonomy of the sanitary installation, facing it to the corridor, to be accessible to everyone.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

The living rooms and kitchen also underwent an intervention to increase the communication between the spaces, enhancing experiences and sun exposure. Thus, since the kitchen is facing east and the living rooms west, it is now possible to sense the exterior throughout the day.

The exercise involved creating these direct relationships, especially between the living rooms, between the living rooms and the balcony, between the dining room and the kitchen, and between the kitchen and the patio, maintaining the entire structure and avoiding an "open space" feeling.

The carpentry work had a crucial role because it was through its design, always interpreting the context, that the intervention was silenced.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

There was a need for three specific actors. The general carpenter on the project treated the floors and created the kitchen bench furniture and the sinks in solid Sapel wood. A carpenter restored the furniture, such as the old china cabinet, sideboards, and chairs. And another carpenter dedicated himself to lighting, recovering the copper and brass lamp by applying new maple lampshades, and even the floor lamps in Sucupira wood that mark the separation of the living and dining rooms.

In addition, textiles also take center stage: curtains, chair coverings, or the earth-tone sofa. Also worth mentioning is the bench with a moss green burel cushion, a work of excellence from the manufacture of the Serra da Estrela region, which transforms sheep's wool into pieces of unique nobility. It is prepared for comfort in defense against the harsh Serra da Estrela winter.

Everything must change for everything to remain the same.

Ready for another generation.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

Team:
Architecture Office: M2.senos_arquitetos
Main Architect:  Ricardo Senos e Sofia Senos
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Carpentry / lighting: Carpintaria Venezolana
General carpentry: Nascimento Silva & Silva
Decoration and furniture: Caixa de Costura
Home appliances: Traçoinox, Lda
Burel (WO NATUR)

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

Material Used:
1. Sanitary systems: GEBERIT TÉCNOLOGIA SANITÁRIA, S.A
2. Lighting System: Primelux
3. Stone flooring and coverings: Mármores Central de Vagos, Lda

Caption
Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
22 Feb 2024 News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house

International architectural practice Herzog & de Meuron has completed SIP Main Campus, a large-s... More

10 public buildings that rely on natural ventilation
22 Feb 2024 Specification
10 public buildings that rely on natural ventilation

The climate emergency necessitates an approach to architecture that looks at all aspects of a buildi... More

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
15 Feb 2024 Detail
Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich

Swiss architectural practice Itten+Brechbühl AG (IB) has completed the “Sporthallenp... More

25 best architecture firms in Dubai
14 Feb 2024 News
25 best architecture firms in Dubai

Innovation and futuristic vision define architecture in Dubai. The city's skyline, a panorama of tow... More

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
14 Feb 2024 News
B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders

Wielerdroom Heusden-Zolder is a multifunctional sports complex with a 250-meter indoor cycling track... More