K45 Residence

K45 Residence

Architect
KKMK - Karagianni Karamali Architects
Location
Athens, Greece | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Billy Zoupas
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WindowsAlumil S.A
Interior LightingTAL Technical Architectural Lighting
Interior LightingArtemide
Interior lightingBright special lighting
ACDaikin
DoorsGolden Door

Product Spec Sheet
Windows
Interior Lighting
Interior lighting
AC
by Daikin
Doors

K45 Residence

KKMK - Karagianni Karamali Architects as Architects

This private residence is in the Paleo Psychikoarea of Athens on a plot of 785m². It covers a total of 540 m² in three levels. The elevated ground floor features living and kitchen areas, while the bedrooms occupy the upper floor. The lower ground level comprises a playroom and guest house. The project is a reconstruction and extension of an existing older residential building. The requirement of the owners was to maintain the outline and the contour of the older building and create there a modern house that will meet their functional and aesthetic needs.

Caption

One of the issues the design had to address was the existing façade to the street, with its randomly arrayed openings, which had to be preserved. In this case a grid was superimposed on the façade to frame and integrate the existing openings. The grid was designed with inwards inclined surfaces outlying the windows. Due to the variable dimensions of the windows these prismatic enclaves provide a sculptural texture to the whole façade.  All these surfaces are painted white, allowing the sunlight to differentiate the shades on the pyramidal surfaces.

Caption

The other major aspect of the design is the green back yard, overlooked by an extensive elevated terrace, lined with the same tiles as the living room and kitchen, from which it is also directly accessible. The rear façade features a large glazed opening uniting interior and exterior spaces. This effect is accentuated by the existence of a large skylight on a double volume above the living room.

Caption

The large living area is of approximately square shape. Thus, four focal points have been created, the fireplace corner, the tv lounge, dining area and another corner sofa facing the terrace and rear garden. All these are united by a custom designed sitting arrangement, with a double face corner sofa and corresponding coffee tables.  Both the fireplace and the TV installation are faced with veneer oak extending upwards to double height. These items create powerful morphological elements adding extra height to the feeling of the space.

Caption

All bedrooms in the top floor have been designed with a minimalist approach. Built-in furniture prevails, the surfaces being natural wood and white lacquer. 

The whole project is a case of a conversion of an existing urban shell to a modern minimalist residence for a young family. 

Caption
photo_credit Billy Zoupas
Billy Zoupas
photo_credit Billy Zoupas
Billy Zoupas
photo_credit Billy Zoupas
Billy Zoupas
photo_credit Billy Zoupas
Billy Zoupas
photo_credit Billy Zoupas
Billy Zoupas

Material Used:
1. Facade Cladding: Ytong, Stohellas
2. Flooring: Kastri Wooden Floors
3. Doors: Goldendoor
4. Windows: Alumil
5. Roofing: Multiplanfg
6. Interior Lighting: 2.BRIGHT, ARTEMIDE, GRAVANI, LUCE, TAL, ΣΜΕΚΑ,NEAPOLIS
7. Interior Furniture: Kkmk Architects Custom Furniture
8. Switches / Sockets: VIMAR
9. Heating: Rehau
10. AC: Daikin

Read story in FrançaisDeutschPortuguêsEspañol and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More