KH34

KH34

Architect
HomokyArchitects
Location
Budapest, Hungary
Project Year
2018
Category
Private Houses

PLANNED IN 2018

HomokyArchitects as Architects

Környezet:


Kertvárosias, jellemzően szabadonálló beépítésű lakóterület, váltakozó építészeti stílusú és tetőkialakítású, tömegmegformálású épületekkel.


Építési telek:


Közel 1350 m2 területű, utcára észak-kelet, dél-nyugat merőleges tengelyű, lejtőirányra kialakított építési terület. Váltakozó szintkülönbséggel. Keleti és nyugati oldalon párhuzamos oldalvonalakkal.


Építtetői igény:


Modern, elegáns megjelenésű épület. Lejtőirányba építkezve, lehetőség szerint kihasználva a telek maximális benapozhatóságát és panorámáját. Tágas, egybenyitott nappali-konyha-étkező térrel, 3 hálószobával és egy dolgozó/könyvtár szobával. Kiegészítő gardrób, háztartási és tároló egységekkel. Teraszokkal és kertkapcsolattal. Négy darab gépkocsi elhelyezésre alkalmas garázzsal, és fedett úszómedencével.


Épületszerkezetek:


A jelenleg meglévő épület melléalapozásával monolit vasbeton felmenő és vízszintes szerkezeteket építünk. Ezek körben összefogott kapcsolata és a jelenlegi tetőszerkezet elbontásával létrehozható vendégfödém szerű lapos tetős átfedés lehetővé teszi, hogy egy független, külön mozgó, csak dilatációs pontokon találkozó hozzáépítés jöhessen létre.


Építészeti kialakítás:


A jelenlegi oldalhatár és hátsókert adottságok lehetővé teszik, hogy az épületet oldal és hosszirányban bővíthessük. Az utcai fronton jobbról elhelyezkedő jelenlegi gépkocsi lehajtó helyén oldalirányú bővítést hozunk létre. Így pinceszinten biztosíthatjuk a tároló helyiségeket és a kondicionáló termet szaunával. Az utcaszinten pedig ezen területek lefedésként a garázs területe kiépíthető. Szintén a pinceszinthez kapcsolódóan - a telek domborzati lehetőségeit kihasználva -, részben földbe süllyesztve épül meg a fedett úszómedence tere. Amely egy szintén süllyesztett, átrium szerű külső teraszhoz csatlakozik, nagy felületű elhúzható üveg nyílászáró rendszeren keresztűl. Ez a terület a kert zöldfelületének megőrzése érdekében részbeni fedettséget kap, beton szerkezetű virágvályúk létesítésével. Lehetőséget teremtve a fedett rész alatt a kültéri élettére is, mint például a kerti grill létrehozására. Ezen felül a körbe üvegezett része a fedett medence térrel közvetlenül kapcsolva helyet ad a medence térhez tartozó „lounge“-nak. A medence tér födémét a külső terasz létrehozására használjuk fel. A kert domborzatát részbeni feltöltéssel ehhez a teraszhoz kapcsoljuk, ily módon az úszómedence építményét organikusan a kertbe rejtjük.


Az utcaszinten (földszint) a garázs létrehozására felhasznált területi bővítésen kívűl az alaprajzi racionalizáción kívül az új szerkezetek segítségével megfelelő nappali helyiséget hozunk létre a kert irányába való bővítéssel. Ezt közvetlen terasz, és belső lépcsőn keresztüli medence kapcsolattal látjuk el.


Az emeleti szinten a jelenlegi falak részbeni megbontásával és az új szerkezetek adta bővítési lehetőségek kihasználásával élhető, 3 hálószobára alkalmas alaprajzi elrendezést hozunk létre. Minden egységhez külön fürdő blokkot kapcsolunk. Ezen kívül a kerti fronton elhelyezkedő szobákhoz fedett, emeleti teraszokat kapcsolunk. Opcionálisan lehetőséget biztosítunk a zárófödémen egy tetőterasz kialakítására is

Share or Add KH34 to your Collections
Project team
Extension Drents Museum
next project

Extension Drents Museum

Museums
Brink 1, 9401 HS Assen, Netherlands - Ground breaking in 2011
View Project