L Apartment

L Apartment

Architect
AD ARCHITECTURE
Location
Shantou, Guangdong, China | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Ouyang Yun

L Apartment

AD ARCHITECTURE as Architects

L Apartment is the home of a post-90s online streamer and his trendy mother. Located on the east coast of Shantou City, it embraces the beautiful view of river and sea. The simple composition of occupants and the favorable natural conditions of the site provided a good basis for creating bespoke interior designs.

AD ARCHITECTURE hoped to endow the apartment with a natural, harmonious and relaxing living atmosphere. People are usually the protagonist of space, and this is especially true for dwelling space. However, as approaching the project, the chief designer Xie Peihe hoped to express the character of the space itself as well.     

Freedom & Pragmatism

Living spaces usually emphasize practicality, and many people think that practicality is about configuring as many functional and storage spaces as possible. For this apartment with merely 2 occupants, AD ARCHITURE regarded practicality as a high frequency of use of every square meter of the space.    

In general homes, the walk-in closet is relatively private and is integrated with the bedroom into a whole. However, this project breaks with the convention. The wardrobe is set behind the TV backdrop wall which is separated from the ceiling, together enriching the layering of the space via architectural languages and forming a pragmatic functional area.

In this way, AD ARCHITECTURE created a central walk-in closet, which can be shared by the family members and also adds freedom and playfulness to the overall space. This design is an innovative exploration of the layout of residences.    

Considering the client lives by himself most of the time, so no guestroom and public bathroom were designed in this apartment. The designers hoped that functions in the space are valuable and truly match the occupants' demands. The spatial design is simplistic but rational and valuable.

In this apartment, there is no defined living room. The spatial design is more like the expression of the occupants' living state — lazily watching TV on the sofa, grabbing a book to read, standing beside the large French window to starring at the outdoor waterscape, or looking at the phone.

 The island integrates the functions of countertop and dining table, and can also be a bar counter. It conveys different living states and has a high frequency of use. The bedrooms are set near the central walk-in closet, featuring a natural, cozy ambience. The relatively compact scale of the rooms gives the dwellers a sense of security, and creates a warm, comfortable and tranquil atmosphere.

Natural Textures & Experiences

The materials are mainly characterized by soft hues and textures. The beige paint, micro-cement flooring and wood are combined, generating clean, natural visual effects while also conveying the warmth of materials. When the feet touch the micro-cement flooring, the occupants can feel the natural textures and peacefulness. The floor of the bedrooms is covered with wooden boards, which inject warmth to the sleeping space.  

This is a tranquil living space that embraces nature and sunshine, a space truly belonging to the dwellers.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More