L2 House

L2 House

Architect
Kaboom Architecture
Location
Beaurecueil, Provence, France | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

L2 House

Kaboom Architecture as Architects

On an outstanding site, at the foot of the Sainte Victoire, was a house with serious structural issues, and not taking any advantage of the beauty of the location. As a consequence, the major part of this house has been demolished and built again at the same place, but differently. After its demolition and expansion, the house is 246m² big.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

This single storey house is perfectly compatible with every contour line of the site. The house winds around itself in order to create several inner courtyards and breaths inside the habitation.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

It is made of several volumes, all positionned in a way which enables exploded views on the outside and allows natural daylight into every corner of the house. The inside of the house is made of four levels, in order to adapt to the site in the best possible way, and to create the warmest sub-areas.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

A curved concrete ramp links the existing part of the house to the new one, along a bay window with a view on a stone wall outside the house. With the surrounding vegetation and rocks, nature penetrates the house.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Inner courtyards are created all along the path inside the house, creating a continuity with the oustide and the immersion of the house in its natural environement. Every bedroom and bathroom has its own outside private space.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The spacious living-room of the house opens on the west terrace (protected by a large tile roof eave) through a corner sliding bay window lounge side, and through vertical arrow slits dining-room side. At the south, an existing path is used to reach the house.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The project is designed following a particular movement approach, that is to say the gradual discovery of the different views on the oustide and the changing levels, heights under ceiling, lights and materials inside. In the office segment, the work surface falls into line with the outside ground.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

In the master bedroom, the bathtub edge and the floor are in the continuity of the outdoor area. The house has several tile roof sections of different heights. It offers multiples openings in order to take the best benefits of the surrounding florishing nature of the site.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Some of the walls of the house are coated with chunks of stones from the site, as well as the rebuilt stone walls outside. The already existing exterior stone walls on the site are kept and highlighted by the design of the multiple views from within the house. The floor of the house is in travertine and the internal arrangement of the house is made of ash tree.

Caption

Material Used :
1. Windows Technal - Lumeal
2. Travertine Stone (floor) 
3. Furniture in Ash Tree

Project Credits
Landscape Design
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsTechnal
Product Spec Sheet
Windows
Lumeal by Technal
Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More